понедельник, 24 декабря 2012 г.

Олександр Грабовський, голова райдержадміністрації: З напрацюваннями і перспективами

Лічені дні зостаються до початку нового 2013 року, в який Щорсівщина входить з багатьма планами і надіями. І хоч частину проблем не вдалося вирішити, та поступ, кроки на розбудову і позитив залишаються очевидними. Передусім продовжує своє невпинне відродження найголовніша економічна галузь – аграрна.

Доказом цих слів є порівняльні результати роботи за останні 10 років з цим роком. Отримано валовий збір зерна більше 31 тис. тонн при середній урожайності 28 цн з гектара. За одинадцять місяців поточного року сільськогосподарськими підприємствами вироблено 60 млн. грн. валової продукції в постійних цінах 2010 року, що на 112 відсотків більше, ніж за відповідний період минулого року, в т.ч. в галузі рослинництва - 48 млн. грн. (113%), в галузі тваринництва 12 млн. грн. (110%). Звісно, причиною зазначених надбань є перш за все людський фактор. Наші керівники та спеціалісти стали більше застосовувати нові технології обробітку землі, більше уваги приділяти насінництву та підживленню полів, збільшено проти минулого року площі посіву під гречку та картоплю. Вперше за багато років застосовано безводний аміак на площі 1200 гектарів під посіви кукурудзи в приватних сільськогосподарських підприємствах „Яна Плюс” та „Щорсагроімпульс”. Майже в два рази збільшено внесення мінеральних добрив.
Посіяли озимі культури під урожай 2013 року в оптимальні терміни з повним дотриманням технологічних вимог. Окрім цього, придбано 57 тонн елітного насіння, закуплено насіння І репродукції 17 тонн. Це дало можливість забезпечити посів озимих кондиційним насінням не нижче ІІ репродукції на всій площі. Внесено мінеральних добрив 74 тонни діючої речовини на площу 1723 га.
Вперше в п’яти господарствах застосовані біологічні препарати під посів озимих.
Всього під урожай 2013 року посіяно озимих 4415 га, в тому числі на зерно – 4335 га.
- Олександре Володимировичу, а як йдуть справи у виробництві тваринницької продукції?
- Вживаються організаційні заходи по виконанню завдань, визначених національним проектом «Відродження скотарства». У сільськогосподарських підприємствах району станом на 1 грудня цього року утримується 3192 голови великої рогатої худоби, в тому числі корів 1531, 23866 голови птиці, що становить до відповідного періоду минулого року 105, 102 та 98 відсотків.
За одинадцять місяців вирощено 453 тонни м’яса худоби та птиці, виробництво молока становить 2975,4 тонни, що більше, ніж в минулому році, відповідно, на 8 та 10 відсотків. Збільшено показники продуктивності громадської худоби. Надій молока на корову на початок року склав 2962 кг, середньодобовий приріст великої рогатої худоби – 369 грамів, що, відповідно, більше на 6 та 9 відсотків до минулого року. Для зимівлі громадської худоби сільськогосподарськими підприємствами заготовлено 14604 тонни готового силосу та 3124 тонни сіна. Показник дуже хороший! Завдання для керівників сільськогосподарських підприємств - раціонально та ефективно використати наявні корми для збільшення виробництва продукції, а для збалансування кормів по поживних речовинах - закупити необхідну кількість макухи, кормових домішок.
- Не секрет, що поголів’я великої рогатої худоби в населення більше, ніж в сільгосппідприємствах. І як держава допомагає селянам ?
- Дійсно, поголів’я великої рогатої худоби, свиней та птиці в населення більше. На виконання завдання Президента України Віктора Федоровича Януковича по відродженню тваринництва на селі, на належному рівні організована робота спеціалістами управління агропромислового розвитку РДА та сільськими головами по оформленню дотації населенню за утримання та збереження поголів’я молодняка великої рогатої худоби. У поточному році звернулось 657 чоловік, всього оформлено дотації на суму 332 тис. грн. Ця робота буде продовжена і в 2013 році.
Подані документи на грошову компенсацію придбаних 4-х доїльних установок від громадян, які утримують трьох і більше корів.
Всі ці заходи від держави дозволять нарощувати поголів’я великої рогатої худоби.
- Олександре Володимировичу, як проходить розрахунок за оренду з власниками земельних часток (паїв)?
- Загальний розмір нарахованої орендної плати відповідно до договорів оренди складає 2,7 млн. грн. Фактично сплачено біля 99 відсотків від нарахованої суми. Більшість господарств виплачує три і більше відсотки від грошової вартості орендованої землі. Але, починаючи з 2013 року, всі господарства будуть нараховувати не менше трьох відсотків від грошової оцінки паю.
- Декілька слів скажіть про інвестиції, які надійшли в район на розвиток сільського господарства.
- За оперативними даними сільськогосподарських підприємств в цьому році обсяги інвестицій в галузь становлять близько 10 млн. грн. Основні інвестиції направлені на придбання сільськогосподарської техніки та обладнання. Введена в дію сушарка потужністю 460 т/добу в СТОВ «Щорссільгоспсервіс» (це 2,5 млн. грн). Ведуться роботи по будівництву елеватора та сушарки в ПСП «Яна Плюс» (вартість робіт сягає близько 13 млн. грн.), завершується реконструкція приміщень та будівництво доїльних залів в ПСП „Яна Плюс” та СВК „Райдуга”.
Підсумки роботи за цей рік, вшанування кращих підприємств та працівників були підведені в листопаді на День працівників сільського господарства. Однак, хотілося ще раз їх назвати: це - ПСП „Яна Плюс” (директор Веселий Олександр Дмитрович) та СТОВ „Щорссільгоспсервіс” (директор Коваленко Наталія Петрівна). Збільшили виробництво продукції рослинництва ПСП „Чепелівське”, в галузі тваринництва нарощує темпи ПСП „Прогрес”. Можна сміливо стверджувати: названі господарства на сьогоднішній день міцні та мають перспективу. Іншим необхідно шукати соціально відповідальних інвесторів, завдяки яким розвивалася б не лише галузь, а й соціальний сектор – село з його людським та інфраструктурним потенціалом. А перспектива така: коли наші відсталі господарства вийдуть на рівень кращих (а можливості в них є - це непогані землі), то в найближчі два роки район буде виробляти близько 50 тис. тонн зерна, до 4 тис. тонн молока та 500 тонн м’яса.
Користуючись нагодою, хочу привітати всіх працівників сільського господарства, усіх жителів району з Новим роком та Різдвом Христовим і побажати міцного здоров’я, достатку, сімейного затишку та здобутків. Щасти нам усім!

Фото Леоніда ШЛОМИ

Комментариев нет:

Отправить комментарий