понедельник, 3 декабря 2012 г.

Коли працюють спільно – з’являється відчуття єдиної громади

Великий Щимель належить до числа найбільших сіл Щорсівщини – його населення нині складається з 820 мешканців. Великощимельці здавна мають репутацію людей, схильних до самоорганізації. Промовистий приклад – газифікація.
Свого часу, щоб мати можливість користуватися в оселях «блакитним вогником», вони зареєстрували аж сім кооперативів – і довели таки справу до логічного завершення. Тепер практично увесь населений пункт охоплено системою газопостачання. Звісна річ, сьогодення несе чимало проблем – як для окремого села, так і для всієї країни. Проте коли у людей виникає бажання гуртуватися, діяти спільно – у громади з’являється шанс на краще майбутнє. І вагому роль у цьому процесі відіграє сільрада. Адже за самою суттю самоврядування вона і є найближчою до громадян.
За словами Великощимельського сільського голови Бориса Добродія, сільрада складається з 15 депутатів, а сільвиконком – з сімох його земляків. Але було б неправильним вважати, ніби актив села обмежується лише ними. Насправді коло людей, які свідомо долучаються до повсякденного життя місцевої громади, є відчутно ширшим. Кожен у міру сил та можливостей намагається зробити для села щось хороше. Конкретний приклад – благоустрій населеного пункту. Покрити цю статтю видатків лише коштом сільського бюджету просто неможливо, тому доводиться використовувати інші методи. Відомий варіант – особиста трудоучасть великощимельців, зокрема й тих, хто має свою техніку. Дякуючи секретарю сільради Любові Миленькій, депутату сільради Ніні Масленок, члену виконкому Світлані Івановій, зроблено чимало нагальних справ. Окремо слід сказати спасибі й депутату сільради Миколі Данильченку. Два роки тому люди висловили йому довіру, проголосувавши на виборах, й за цей період переконалися в очевидній правильності такого кроку. Він не лише належним чином виконує свої представницькі функції (зустрічі з виборцями, участь у сесіях тощо), а й власним прикладом доводить: про рідне село треба дбати не лише на словах, а й на ділі. Як зауважив з цього приводу Борис Добродій, Микола Данильченко з числа тих, хто завжди відгукнеться на прохання про допомогу і власноруч зробить все, що треба.
З чітким усвідомленням своєї соціальної відповідальності працює у Великому Щимелі приватний підприємець Сергій Тєлєгін. Він – постійний спонсор культурно-масових заходів (зокрема – Дня села), сприяє у забезпеченні бюджетних установ паливом, завжди з готовністю відгукується на пропозицію взяти участь у реалізації суспільно значимих проектів.
Відомою проблемою у селі залишається стан доріг. З усіх вулиць заасфальтовані лише декілька, а решта потребує грейдерування й підсипки. Цьогоріч винайнятий грейдер пройшовся одним напрямком, а завдяки допомозі керівництва місцевого псп «Промінь» вдалося засипати землею частину калюж у центрі населеного пункту. Але цього явно не досить й аналогічна робота продовжиться в майбутньому. У вирішенні цього питання планується поєднати зусилля сільради та громадськості.
Дуже добре, коли місцевому самоврядуванню надходить допомога з боку державних органів. Скажімо, доволі ефективно виглядає співпраця з районним центром зайнятості. Ця установа скеровує великощимельців з числа незайнятого населення на виконання різних робіт. У нинішньому році близько десятка людей було задіяно на впорядкуванні клумб, ремонті пам’ятника учасникам Великої Вітчизняної війни, встановленні огорожі на головній вулиці села. Таким чином громадяни особисто долучаються до конкрентних суспільно корисних справ.
Не дарма кажуть, що українців добре об’єднує пісня. Стосовно цього у Великого Щимеля – все гаразд. Проведені торік і цьогоріч святкування Дня села зібрали не лише тутешніх мешканців, а й гостей зі Щорса та сусідніх сіл. Було весело і цікаво – так казали присутні на святах. Й саме подібні слова є найкращою подякою групі ентузіастів, які разом з сільрадою все організували, - Юлії Меській, Олені Шетюк, Світлані Івановій, Ірині Фесюн. Слід сподіватися, їхні творчі напрацювання обов’язково згодяться для проведння культурно-розважальних заходів у сільському клубі, приміщення якого наразі перебуває в ремонті.
Велика справа завжди складається з маленьких справ. Головне ж, що у Великому Щимелі люди добре усвідомлюють: запорукою результату є спільна робота. І хай вдасться не все й не відразу, проте вже зроблене обнадіює й дає підстави з упевненістю говорити про краще майбутнє села.
Олег МІРОШНИЧЕНКО, фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий