понедельник, 25 января 2016 г.

Спрацювали непогано. На „четвірку” за п’ятибальною системою

Суботній світанок 16 січня видався для районного центру дуже сніжним.  Тож керівництво міськради ввело в дію заздалегідь розроблений план. За словами міського голови Олександра Медведьова, першими виїхав на розчистку вулиць трактор МТЗ-80, який належить
ПрАТ „Комунальник”. Сталося це о 7-ій годині ранку. Приблизно через півгодини  вирушив у дорогу грейдер міської житлово-експлуатаційної дільниці, а трохи згодом – і трактор Т-150 приватної фірми „Яна Плюс”. У кожного водія був перелік вулиць, на яких вони мали працювати. Вже вдень стало зрозуміло, що снігові замети дуже великі й „фронт робіт” значно перевищує очікування, тож довелося звернутися за додатковою одиницею техніки (Т-150) до СТОВ „Щорссільгоспсервіс”. Слід подякувати водіям: вони свідомо працювали навіть після опівночі, доки не була звільнена від снігу переважна більшість вулиць міста. Решту ж території розчистили вже наступного дня, у неділю. Під час роботи траплялися й оказії: на вулиці Костюченка (колишній Володарського) вже у темну пору доби загруз грейдер, тож на допомогу йому довелося викликати  Т-150. Посадовці міськвиконкому контролювали проходження снігоочисної техніки – як особисто на дорогах, так і в телефонному режимі. В якості прикладу можна навести  випадок, коли один водій не зорієнтувався й проминув невеличку вулицю. Після того, як люди подзвонили в мерію й розповіли про це – помилку було виправлено. Хоча, звісна річ, зробити всюди і все  абсолютно ідеально не вдалося, тому окремі місцеві мешканців висловлювали зауваження.  Їхні побажання будуть враховані при подальших  інструктажах  водіїв снігоочисної техніки.
Тракторист П.С.Тебенко далеко вже не перший рік працює на розчистці снігу. Чи не єдине його зауваження до цієї роботи - щоб люди не створювали техніці зайвих перешкод. Каже, інколи хтось біля двору чи купу сміття залишить, чи глини, усе це замерзне, його ще й снігом припорошить, а як таку перепону зачепиш ківшем - трактор може навіть  розвернути. І ще одне: коли чистиш тротуари, добряче заважають гілки дерев, буває, що й дзеркало заднього огляду зриває. Словом, повипилювати зайве гілля треба. «Чистити ж вулиці будемо завжди і скільки треба, хоч до опівночі,  досвід є», - вважає П.С.Тебенко.

Стосовно фінансового аспекту розчистки міста від снігу, то Олександр Медведьов навів такі цифри: 1 година роботи грейдера обходиться в 464 гривні, трактора Т-150 – 400, а МТЗ-80 – в середньому близько 150. Тобто звільнення доріг і тротуарів від снігу обійшлося міській скарбниці в понад 17 тисяч гривень.
Окрема тема – посипання доріг піщано-соляною сумішшю.  Як розповів „Променю” заступник мера Сергій Силенок, дійсно, минулого тижня природа підготувала неприємний сюрприз – відлигу, яка тривала лише день, але після якої вулиці перетворилися на суцільну ковзанку. Значну частину тротуарів зусиллями працівників ЖЕД вдалося посипати вручну, а на посипання проїжджої частини пішло 14 десятитонних причепів суміші (зроблено це на замовлення міськради фірмою „Яна Плюс”) і ще три – відповідно до угоди з місцевим структурним  підрозділом райавтодору. На жаль, досягти оптимального результату не вдалося – багато де льодяна кірка на асфальті збереглася. Притрушена снігом, вона утруднює рух транспорту. З огляду на такі реалії керівництво міськвиконкому шукає шляхи  розв’язання такої проблеми. До речі, перший місяць роботи у справді зимових умовах змусив ухвалити рішення, що  в перспективі для міського господарства треба придбати причіп-розкидач піщано-соляної суміші. Бо оренда такої техніки – не з дешевих, а власний  парк спеціальної техніки дозволить оперативніше й ефективніше виконувати завдання, пов’язані з благоустроєм міста.

Олег
МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий