понедельник, 11 января 2016 г.

Пожежа в Кучинівці

За інформацією начальника РС УДСНС А.Терещенка, у неділю, 3 січня, о 20 год. 8 хв. черговий державної пожежно-рятувальної частини у Щорсі отримав повідомлення, що у Кучинівці зайнявся приватний будинок.
По прибутті на місце події вогнеборці побачили, що горить дерев’яна хата розміром приблизно 7 х 8 метрів. Під час гасіння щорським пожежним допомогли співробітники пожежно-сторожової охорони з Рогізок. Полум’я вдалося приборкати ближче до 4-ої години ранку. Також вдалося запобігти поширенню вогню на сусідні об’єкти. Але дах згорів, зазнали пошкоджень перекриття й стіни будівлі. Що призвело до виникнення лиха – з’ясовуватимуть спеціалісти.

* * *
Звертаю увагу мешканців району на те, що з приходом холодів населення почало інтенсивно використовувати пічне опалення та електрообігрівачі, але при цьому не кожна людина в повсякденних клопотах звертає увагу на дотримання протипожежних вимог й тим самим наражає на небезпеку себе та оточуючих людей.
Як результат, щороку в Щорському районі взимку реєструється близько 20-ти пожеж, внаслідок яких гине 1- 3 особи.
Насамперед, лихо приходить в ті оселі, де у цегляній кладці печей внаслідок тривалої експлуатації або неякісного мурування з’явилися тріщини, шари сажі й при цьому належний ремонт та обслуговування не проводяться. Крім того, в старих і навіть відносно нових будинках протипожежні відстані або розділки від печей та димарів до дерев’яних стін чи перекриття не завжди відповідають нормам безпеки. Тож це при найменшому перегріванні печей призводить до пожеж.
Ще причиною загоряння стають жарини, що випадають з незачинених щільно топкових дверцят на незахищену металевим листом підлогу. Зайнятися від теплового впливу можуть і домашні речі, меблі або дрова, якщо ті розміщені впритул до печі або електрообігрівача.
Не можна залишити поза увагою і таку з найбільш поширених причин трагедій - необережність під час куріння, особливо в нетверезому стані. Необхідно зазначити, що особовий склад пожежно-рятувального підрозділу щотижнево відпрацьовує населені пункти з метою контролю за протипожежним станом у помешканнях, насамперед, громадян похилого віку, інвалідів, багатодітних або неблагополучних родин. Проте штатна чисельність рятувальників не дозволяє фізично обійти кожну оселю. Тут ми вправі розраховувати на активну допомогу з боку органів місцевого самоврядування, соціального захисту, комунальних організацій, служб газового господарства та енергонагляду. Тож закликаємо їх керівників взяти під особливий контроль помешкання вищевказаних громадян. З цими людьми необхідно проводити додаткові профілактичні інструктажі, періодично обстежувати технічний стан приладів опалення та електромереж в їх оселях.
Нагадуємо: щоб уникнути лиха та захистити свою оселю й життя від пожеж, необхідно дотримуватися основних вимог безпеки. Перевірити, чи є відстань від внутрішніх стінок печі та димаря до дерев’яних стін і перекриття будинку. (Вона становить не менше 51 см). Щоб мати змогу своєчасно виявити тріщини в цегляній кладці печі та димаря, їх необхідно білити. Дерев’яна підлога перед топковими дверцятами печі обов’язково повинна бути захищена металевим листом розміром 50 х 70 см. В палювальний сезон очищувати димарі від сажі треба не рідше одного разу на три місці. Користуватися електрообігрівачами тільки заводського виготовлення та ні в якому разі не залишати їх або інші пожежонебезпечні прилади включеними без нагляду.
А.ТЕРЕЩЕНКО, начальник Щорського РС УДСНС України у Чернігівській області

Комментариев нет:

Отправить комментарий