понедельник, 25 января 2016 г.

Зима. Мороз. І снігу вдосталь

Якщо початок зимового сезону більше нагадував осінь, бо морозів і снігових опадів майже не було, то під  Новий рік природа надолужила все, що „недодала” нам у грудні. А, власне, у січні наші земляки могли з упевненістю констатувати: ми таки дійсно мешкаємо у зимовому краї. Минулої суботи район добряче запорошило снігом. Як це вплинуло на життя місцевих громад – читайте далі.

Одне з найпівнічніших сіл Щорсівщини – Гута Студенецька. За логікою географії та кліматичного зонування там мала б скластися найпроблемніша ситуація. Але сільський голова С.Супруненко  у коментарі для „Променя” висловився з цього приводу доволі  оптимістично. На запитання ”Як ви там пережили 16 січня?” відповів: нормально пережили. „Дорогу до села того дня засипало снігом не дуже, принаймні, навіть легкові автомобілі могли проїхати.  Правду кажучи, автошлях був доволі слизьким, однак для хорошого водія це великих  незручностей не створило. У неділю дорогу до села розчистив трактор Т-150, у вівторок рейсовий автобус прийшов, тож усе виглядає більш-менш  добре. Мешканців Гути Студенецької снігом не злякаєш, до таких реалій вони звикли. Біля дворів люди вручну розчищають замети. На Водохрещу  в одній місцевій водоймі зробили ополонку. Коли пиляли кригу – її товщина де 10, а де й 15 сантиметрів. Певно, залежить від того, чи б’ють  у кожному конкретному місці джерела. А поза тим усім зима – як завжди”.
Практично щороку в декількох місцях автотраси „Щорс – Березне” під Кучинівкою та Рогізками під час погіршення погодних умов з’являються снігові замети. Працівники райавтодору  намагаються протидіяти цьому явищу, встановлюючи  неподалік, у полі, щитові перепони. Однак, не завжди це допомагає розв’язати проблему. У нашому краї гуляє легенда: минулої суботи, в першій половині дня під Рогізками загруз у снігу пасажирський автобус з Корюківки.  Учасники цієї оказії ніби зателефонували до державтоінспекції та служби надзвичайних ситуацій. Після втручання цих держструктур визволяти автобус зі „снігового полону” вирушила техніка місцевого шляхоремонтного підприємства. (Хоча, можливо, це просто збіг обставин, а снігоочисник ще раніше виїхав зі Щорса для розчистки автошляхів на тому напрямку). Хоча ситуація все ж таки неоднозначна. Мешканець Щорса Сергій Бурдюг нещодавно в справах побував у Рівненській області. Проїхав Київщину, Житомирщину та частину рідної Чернігівщини.  І дійшов висновку: утримання доріг між населеними пунктами у нашому районі - найгірше. Чому так і хто за це відповідальний - навіть спитати немає в кого...
Не могли не вплинути такі погодні умови  і на перевезення школярів. За словами начальника відділу освіти РДА Т.Булденко, наразі до місць навчання, виховання та роботи підвозиться 337 учнів, 49 малюків-садківців і 68  вчителів. (З 31 населеного пункту до 16 шкіл). Освітянський автопарк станом на 19 січня фактично складається з 10 діючих транспортних одиниць. (Ще один автобус райвійськкомат мобілізував до армії).  На жаль, нещодавно захворіли два  водії (в одного з них – запалення легенів). Тож це  завдало певного негативну для функціонування системи підвозу дітей і педагогів. Траплялися й інші негаразди.
Минулої п’ятниці через ожеледь на дорозі довелося обмежити поїздку шкільного транспорту на петрівському напрямку. Цього тижня, в понеділок, автобус, який виїхав у Низківському  напрямку, зміг дістатися лише до Суничного – через мороз – 14 градусів почалися проблеми з соляркою. (Щоб подібне не повторилося, доведеться придбати в Чернігові спеціальну рідину для додавання в пальне). У вівторок не пішли автобуси на Займище та Нові Боровичі. Причина – технічні несправності. Однак попри такі випадки автопарк освітянської галузі в цілому виконує поставлені завдання, працівники  усувають виникаючі недоліки й налаштовані підтримувати  належний робочий графік.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий