вторник, 5 апреля 2011 г.


Проблеми: контекст обговорення
На нараді керівників сільрад Щорсівщини було розглянуто напрочуд широке коло питань. Засідання провів заступник голови райради В.М. Запорожець за активної участі новопризначеного І-го заступника голови райдержадміністрації Д.В. Письмака.



Першою виступила начальник держказначейства у Щорському районі Н.М. Бондар з інформацією про підвищення вимог до претендентів на посади бухгалтерів бюджетних установ. Коментуючи ці новації, введені нещодавно урядом, сільські голови обмежилися невтішним висновком: зроблено гірше. Може, в столиці безробітні бухгалтери з вищою освітою та відповідним стажем не знають, куди податися, але в селі (скажімо, в Тур’ї) – де знайти такого спеціаліста?
Наступний виступаючий – начальник райфінуправління М.О. Іваницький – звернув увагу присутніх на хід бюджетного процесу, проаналізувавши деякі фактори, що впливають на стан наповнюваності місцевої скарбниці. А резюмував добре всім відомою порадою стосовно видатків – «Треба економити».
Надалі слово мали заступник голови райдержадміністрації В.М. Карпенко (розповів про певні аспекти гуманітарної політики), керівник терцентру М.І. Яковець ( про соціальний захист немічних громадян), начальник відділу культури РДА Н.М. Добненко (про охорону культурної спадщини, зокрема – археологічних пам’яток історії), начальник відділу архітектури РДА М.І. Шило (про заходи з благоустрою населених пунктів).
Серед інших виступаючих доволі актуальних тем торкнулися районний військовий комісар Ю.М. Лесніца і головний лікар району В.В. Тарасюк. Наразі триває весняна призовна кампанія, однак близько двадцяти юнаків ухиляються від свого військового обов’язку. До того ж понад 90% призовників мають дрібні або серйозні вади здоров’я. Закон вимагає від органів місцевого самоврядування сприяти райвійськкомату в проведенні призову, але не всі сільради належним чином дотримуються законодавства в цьому питанні. (До речі, Збройні сили України активізували таку форму комплектування як залучення на службу офіцерів запасу віком до 30 років. Більш детально про це можна дізнатися на сайті Міністерства оборони: htt//www.mil.gov.ua.)
Стосовно сфери медицини, то одним з найактуальніших питань є проведення флюорографічного обстеження населення. Також В.В. Тарасюк нагадав про перспективу скорочення частини лікувальних закладів у сільській місцевості й вдався до порівняння: Добруський район Гомельської області (Білорусія) майже удвічі більший за населенням (45 тисяч), ніж Щорський, проте ФАПів там уже більш, ніж удвічі менше.
Підсумував нараду І-ий заступник голови райдержадміністрації Д.В. Письмак. Він порадив сільським головам активізувати роботу зі своїми громадами, ефективніше шукати резерви для виконання поставлених завдань і нагадав відоме гасло «Порятунок потопаючих – справи рук самих потопаючих».
P.S. Найбільш практичним виступом на нараді слід визнати той, що підготувала заступник голови райдержадміністрації Р.М. Анікеєнко. Вона конкретно, на цифрах, розповіла, як можна наповнити місцевий бюджет за рахунок землекористування. У минулих роках склалася ситуація, коли орендна плата за землю для суб’єктів господарювання визначалася міською та сільськими радами на доволі низькому (інколи – мінімальному) рівні. Однак якщо стан справ виправити, то скарбниці громад отримають доволі вагоме джерело надходження коштів.
Перспективним напрямком отримання доходів є перегляд договорів оренди земельних ділянок. (Нині у районі орендують землю 48 юридичних осіб, з них 8 сплачують за це менше встановленого законодавством мінімуму). При закінченні терміну дії договорів потрібно переглянути розміри ставок у бік збільшення. Комісія при райдержадміністрації рекомендує п’ятикратний розмір ЗП. До того ж у сусідніх районах (Корюківському, Городнянському) землекористування помітно суттєвіше впливає на дохідну частину бюджету. Торік на Городнянщині зібрано 1 млн. 480,9 тис. грн. (138,8% до плану), на Корюківщині – 2 млн. 165,7 тис. (145,4%), а на Щорсівщині – 648 тис. (96%). З огляду на ці цифри відповідальним особам є над чим подумати. Бо інші райони переконливо довели – можливості існують. Треба лише ними скористатися.
Загалом земельний фонд району складається зі 128,3 тис.га. Сільськогосподарські угіддя займають площу 69,8 тис. га, в т.ч. рілля - 40,8 тис. Сільгосппідприємства, фермери та вище профучилище використовують ( станом на 15 березня 2011 р.) 17 тис. га.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий