вторник, 5 апреля 2011 г.

Фактор стабільності


Прикордонний пост у Гуті Студенецькій, окрім виконання своєї основної функції – охорони державного кордону України – одночасно є і фактором стабільності для цього населеного пункту.



Начальник поста лейтенант Д.В. Вінничук, розповідаючи про службу, зауважує: зона відповідальності підрозділу розкинулася в межах двох районів – Щорського та Корюківського. Це переважно лісово-болотяна місцевість, що накладає певний відбиток на повсякденну діяльність. Заходи з протидії переміщенню контрабанди та незаконній міграції даються взнаки, тож на так званій гутенській ділянці порушень кордону протягом минулого року не виявлено. Відлагоджена система ДПСУ доволі ефективно протидіє спробам окремих осіб незаконно потрапити на територію нашої держави або перемістити поза визначеним пунктом пропуску якийсь товар. Прикордонникам суттєво допомагають новітні технічні засоби. Скажімо, через тепловізор вночі можна побачити, як у полі за пару кілометрів заєць риється в снігу. (Не кажучи вже про більших істот).
Торік співробітниками ДПСУ виявлено 38 фактів порушення прикордонного режиму. Переважно це – перебування в прикордонній смузі без документів. (Нагадаємо – ця особлива територія починається трохи південніше сіл Безуглівка, Млинок і Гута Студенецька. На автошляхах до цих населених пунктів розміщені відповідні інформаційні аншлаги). Згідно з постановою Кабінету Міністрів у прикордонній смузі перебувати, пересуватися і проживати можна, маючи документи, що посвідчують особу. Для порушників цієї вимоги передбачено адміністративне стягнення (стаття 202 КУАП), яка передбачає попередження або штраф від 17 до 54 грн. Тому актуальним є прохання до мешканців Щорсівщини та інших регіонів: йдучи до лісу по гриби та ягоди – обов’язково взяти з собою документ (щоб не наразитися на неприємності). Нормативно-правовою базою передбачено, що погодження від органів ДПСУ є необхідним для проведення вирубок лісу, водокористування випасу худоби, полювання. У цьому контексті заслуговують на схвалення конструктивні відносини лісгоспів з прикордонниками.
За словами працівників органів місцевого самоврядування, співробітники ДПСУ в разі потреби впливають на стан правопорядку в сільській місцевості, ніколи не бувають осторонь, коли виникають надзвичайні події – ті ж таки пожежі. Хоча головне для вартових кордону – повсякденна служба, яку вони несуть дійсно сумлінно. Свідчення цього є заохочення від командування. Скажімо, не так давно грамотою нагороджено прапорщика Ю.М. Борисенка. Звісно, у прикордонників поста «Гута Студенецька» життя складається не лише зі службових обов’язків. За традицією вже не перший рік серед них культивується волейбол. А кабінет лейтенанта Д.В. Вінничука прикрашають кубки – за перемоги на змаганнях.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий