суббота, 9 апреля 2011 г.

І знов горять поля…


Ледве зійшов сніг – і Щорський район накрила димова завіса від випалу сухої трави. З року в рік - попри широку роз’яснювальну роботу – деякі наші земляки з маніакальною пристрастю вирушають на свої городи або в природні угіддя й випускають вогонь на волю. 


Результат загальновідомий: винищується молодняк диких тварин (ті ж таки зайченята), зазнає збитків екосистема, створюється загроза лісу. Мимоволі напрошується думка – скільки ж серед нас психічно неадекватних людей? Звідки таке вперте бажання влаштовувати масштабні випали трави? Можна припустити, що палії в дитинстві мали схильність бавитися з сірниками, батьки карали їх ременем за такі пустощі й це залишило в глибині дитячої підсвідомості цілий набір комплексів. Коли малі бешкетники подорослішали, вони, напевно, вирішили реалізувати свої приховані бажання і, користуючись безкарністю, почали влаштовувати пожежі на полях. Ймовірно, дехто відчуває власну значимість і всемогутність, споглядаючи за просуванням стіни полум’я по прибережному лугу? У даному випадку апелювати до людської совісті – марна річ, тут радше мова має йти про здоровий глузд, який, на жаль, присутній далеко не в кожній голові.
Минулої суботи лише обабіч автошляху між Гвоздиківкою та Заріччям було зафіксовано понад десяток займань сухої трави. Видовище нагадувало наслідки татарської навали – згарище на згарищі. Невже хтось так не любить рідний край, що влаштував подібне неподобство…
За інформацією начальника РВ ГУМНС А.М. Терещенка, з початку року в районі виникло 15 пожеж , вогнем знищено чи пошкоджено 11 будівель та завдано збитків на значну суму. Доречно згадати і про випадок людської необачності, який 3 березня ледве не призвів до великого лиха. У Щорсі по вулиці Спортивній палили суху траву й полум’я перекинулося на паркан, внаслідок чого виникла загроза двом квартирам. На щастя, пожежу вчасно загасили. До речі, того ж дня, в післяобідню пору, сталося займання в одній з осель двоповерхового будинку за поштою (в райцентрі). Вогнем завдано шкоди побутовим речам, стінам тощо. Попередній висновок стосовно причини пожежі – дитячі пустощі з вогнем.
Наостанок керівництво РВ ГУМНС ще раз нагадало мешканцям Щорсівщини про заборону випалу сухої трави, адже це може призвести до величезних збитків. Паління рослинності ближче до 15 метрів від житлової забудови карається штрафом, а в разі наявності збитків від такого вчинку може бути порушена і кримінальна справа.

Комментариев нет:

Отправить комментарий