суббота, 16 апреля 2011 г.

Піщанка перетворюється на дачне село


У селі Піщанка над Сновом, де колись були свої ферма і бригада, залишилося всього 40 мешканців. Більшість з них давно пенсіонери і тільки двоє - діти. Єдина діюча установа ФАП, де і зібралися люди на сход.




Сюди прийшли і дачники, адже близько 20 будинків викупили в селі саме вони. Спочатку заслухали звіт сільського голови Т.М. Бондар про зроблену роботу за рік, про те, куди витрачаються гроші самооподаткування. А це поточний ремонт пам’ятників, огорожі навколо кладовища, мосту, часткова підсипка доріг по селу тощо. Хотілося б зробити освітлення вулиць, та сільраді це фінансово не під силу. Потім слово взяв перший заступник голови РДА Д.В.Письмак. Він почав з того, що вислухав проблеми сільчан. А наболіло в них багато: чому не працює магазин, або хоч якась автолавка раз на місяць, щоб можна було купити продукти першої необхідності, а не добиратися за ними пенсіонерам в інше село; чому не ходять автобуси; хто відповідатиме за браконьєрство, бо власними силами мешканці намагалися зупинити порушників, однак сили не рівні; чому не виплачують надбавки за дітей війни і доводиться поневірятися інстанціями і судами. Дякували підприємцю О.Д. Веселому за прочищені дороги взимку, за те, що мають зиск від зданих йому в оренду земельних паїв і уповноваженій особі з оформлення соціальної допомоги Г.С.Кручко.
Дмитро Вікторович вислухав всіх уважно, але райдужних обіцянь не став давати. Навпаки, порадив людям робити колективні звернення через депутатів до влади, щоб потім можна було на вищому рівні вирішувати їхні проблеми. «У нас зараз не планова економіка як за радянських часів, тож ініціатива повинна йти знизу. Згуртованість і самоорганізованість – ось головне на сьогодні», - наголосив він.
Завідувач сектору землеустрою охорони земель В.П. Поцелуєва торкнулася питань приватизації землі. Зауважила, що варто отримувати акти й оформляти спадщину на землю, бо не за горами прийняття Закону «Про ринок земель». А земля – це головна наша цінність.
Від райуправління соцзахисту населення виступив В.М. Михайлик котрий поінформував мешканців села про субсидії. Всі питання не залишились поза увагою гостей з райцентру, всіх селян було почуто.
Що ж чекає в найближчі роки Піщанку? (Навряд чи тут колись запрацює ферма і відкриється школа.) Імовірні-ше за все - буде дачне село, зелений туризм. Цьому сприяє річка і ліс, центральна дорога. Проте потрібні інвестори. Будемо сподіватися - вони прийдуть.

Лариса МАРТИНЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий