суббота, 16 апреля 2011 г.

Розраховують тільки на себе


У Лосевій Слободі у день сільського сходу помер «дід Миша Чорний». І людей у селі стало 170. З них 40 – до тридцяти років, 16 – до чотирнадцяти, 8 підлітків, і ось-ось має народитися ще один громадянин. Можна було б жити – якби перспектива.


Та сільгосппідприємства у Лосевій нема, інвестори сюди не поспішають. Є тільки магазин, клуб і ФАП.
- Поставили хрест на нашій Слободі, - зітхає Олексій Щербина. Селяни виживають – хто як може. В основному за рахунок особистого господарства. Роботи вистачає з ранку до вечора. А заробітки – ніякі: молоко – по 1 грн. 70 коп.
Грошей узяти нізвідки, а платити треба за все, - скаржаться сільчани. – Виходить, що на тобою ж збудований будинок треба ще зробити техпаспорт і оформити право власності. Це обходиться десь у тисячу гривень. Хочеш – не – хочеш, треба робити. Бо ні продати такого дому, ні купити. Так само і землі (коли нею торгуватимуть), якщо на неї нема кадастрового номера. В лосевослобідської громади – нема. Це – ще один клопіт, про який говорили на сході. Вірніше, на зборах уповноважених осіб, бо людей прий-шло всього зо три десятки. (В зборах взяли участь і виступили заступник голови РДА Володимир Карпенко та головний спеціаліст земвідділу Алла Кононенко). Окрема тема – дороги. До села. І в селі. Коли ремонт перших не в спроможності сільської влади, то для ремонту других люди просили найняти грейдера, щоб зарівняти ями та вибоїни.
Знову було винесене на порядок денний питання про зупинки. Від них, якщо чесно, залишилася тільки назва.
У ту, що на трасі, кілька років тому в’їхала фура. Замість того, щоб відремонтувати, працівники дорвідділу розібрали залишки – без жодної альтернативи. Тепер сільчани у будь-яку погоду чекають автобуса просто неба.
Так само і в селі. Навколо зупинки, зробленої з червоної цегли, вже не перший рік, точаться розмови. Здавалося б, роботи на день, якщо постаратися.
Думається, і районний депутат Михайло Росік (йому щиро дякували за розчищення нинішньої зими заметених снігом доріг) не відмовив би і допоміг будматеріалами. Та справа стоїть на місці. Правда, голова сільради Олена Згонник пообіцяла поклопотатися про зупинку. Але най-більше порадувала сільчан іншим: до нинішнього 9 Травня будуть оновлені стели з прізвищами загиблих і братська могила. Уже є домовленість з приватним підприємцем Іллею Гурарієм і намічено фронт робіт.
Збори пройшли спокійно. Ніхто не висував особливих претензій, не лаявся, не ганьбив владу. Не тому, що байдужі. Тому, що звикли вірити передусім собі і сподіватися на себе. Хороші такі, терплячі люди в Лосевій Слободі.
Марія ІСАЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий