воскресенье, 17 мая 2015 г.

Від душі, за християнським звичаєм







Останки трьох невідомих бійців днями
перепоховали у Загребельній Слободі
Друга світова війна принесла на нашу землю велике горе і великі втрати. Тисячі наших земляків (безіменних!) полягли в таких самих безіменних могилах – серед лісів, полів, степів, боліт і річок. Через десятки років земля повертає їх нам, нащадкам, повертає завдяки ентузіазму, неспокою пошуковців.
Ось і у нас, на Щорсівщині, нещодавно працювала відома в області пошукова група «Пам’ять Перемоги», результатом роботи якої стало виявлення фрагментів кісткової тканини трьох загиблих бійців, що воювали з ненависними фашистами. Їхні імена невідомі, але збережена пам’ять про них, тих, хто відстояв тоді, у страшній війні, нашу державу, хто захищав землю свою. Це наші діди і прадіди, яких колись чекали з фронту матері, жінки. Чекали живих. Не вірили, що вони мертві навіть після похоронок, не вірили і продовжували виглядати. І досі виглядають. Їхня відданість, їхнє святе чекання переросли у велику вічну пам’ять. Власне, те, що ця пам’ять жива, засвідчувала і сама церемонія перепоховання 8 травня. Було вітряно, накрапав дрібний холодний дощик, але примхлива погода не завадила прийти на цю церемонію десяткам небайдужих земляків, приїхати першим особам району – головам РДА й райради Павлу Мірошниченку та Івану Орді, багатьом іншим людям. Серед головних дійових осіб заходу були сільський голова А.Сірий, учні й педагоги Новоборовицької школи, учасник вже названої пошукової групи М.Філоненко, науковий співробітник Єлінського музею партизанської слави Д.Дрозд, голова районної ветеранської організації Л.Кравець, представники районного відділу культури.
Домовину для погребіння загиблих воїнів надав приватний підприємець Олександр Гурарій. А місцевий священик отець Сергій відспівав загиблих світлими молитвами.
Олена КОМПАНЕЦЬ
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий