понедельник, 25 мая 2015 г.

СТОРІНКАМИ ІСТОРІЇ РІДНОГО КРАЮ

Нещодавно відбувся захист-презентація робіт, поданих на щорічний музейний конкурс «Сторінками історії рідного краю», який присвячений 70-річчю Великої Перемоги над нацизмом. Його учасники – учні, вчителі, бібліотекарі району.



Цікавою була розповідь учениці Владислави Чорної (8-А кл., гімназія, учитель Т.О. Бугрим) про відомого багатьом щорсівчанам колишнього вчителя праці Василя Макаровича Сидоренка – талановиту людину, його складний бойовий та життєвий шлях. Свої цікаві спогади він залишив як школі, в якій працював, так і Щорському історичному музею.
Затамувавши подих, слухали присутні, як розповідав про своїх односельчан на фронтах війни вчитель історії з с.Рогізки І.О. Стасенко: як визволяли їх село, як склалися подальші долі фронтовиків, що повернулися з війни.
Продовжили розповідь про своїх односельчан-фронтовиків, про сторінки історії сіл цього періоду бібліотекарі с.Рогізки - Р.А. Федосієнко, с.Стара Рудня - Г.М. Мося, с.Сновське – Н.О. Ісаченко.
Найбільше робіт було представлено партизанським селом Єліне: учні Олександр Савенко та Яна Савенко (керівник-учитель історії С.В. Левчановський), бібліотекар Л.Г. Дрозд, науковий працівник філіалу ЧОІМ ім.Тарновського МК «Лісоград» Д.В. Дрозд.
Своєю дослідницькою роботою Денис Дрозд відкрив нові сторінки трагедії урочища Киї, а до 70-річчя Великої Перемоги допоміг музею у створенні нової виставки цікавими експонатами часів партизанської боротьби та партизанського побуту.
Екскурсію по назвах вулиць нашого міст, пов’язаних з людьми, які наближали перемогу, провела директор ЦБС Н.П. Мокросноп, а С.В. Левчановський ознайомив присутніх з історією єврейського населення м.Щорс в період 2-ої світової війни. Історією своєї сім’ї душевно поділилась директор дитячої бібліотеки О.Ф. Ульяненко, а фіналом «зі сльозами на очах» були спомини учасниці Великої Вітчизняної війни Матрони Олексіївни Воробей (Падалка) з с.Величківка Менського району, які записала її дочка, учитель гімназії Л.Г. Клєщевнікова. Серед іншого – згадка про найщасливіший день в житті – 9 травня 1945 року, День Перемоги, коли люди дізнались, що закінчилась війна й вийшли на мітинг, а менський фотограф зафіксував цю щасливу мить, і ця маленька чорно-біла фотографія зберігається як свята пам’ять родини.
Кожна робота, кожен виступ пройшли через душу авторів і не могли залишити байдужими всіх слухачів.
СТЕЖКАМИ ПАМ`ЯТІ
Напередодні Дня перемоги відбулась екскурсія для вихованців гуртків районного Будинку культури пам’ятним місцям рідного міста періоду Другої світової війни. Діти відвідали пам’ятник в центрі м. Щорса, де науковий працівник Щорського історичного музею Юрій Донченко розповів про минулу війну та події, які відбувались в нашому районі: німецька окупація, щорське підпілля, партизанська боротьба, визволення, відбудова. На пам’ятникові біля паротягу діти прочитали імена та прізвища загиблих на війні робітників локомотивного депо, мовчки вклонилися воїнам, захороненим у братській могилі біляколишнього клубу залізничників.
Надалі діти продовжать маршрут «Стежками пам’яті» до лісопарку, де в 7 могилах захоронені щорські підпільники, мирні жителі, партизани, солдати.
А в День перемоги працівники музею відвідали ветеранів, які проводили для молоді в музейних залах уроки мужності, даючи приклад вірного служіння Батьківщині.

Комментариев нет:

Отправить комментарий