воскресенье, 24 мая 2015 г.

Молодь і соціальні мережі – як предмет для наукового вивчення

Нерідко саме повсякденне життя стає предметом справжнього наукового дослідження. Так сталося і тоді, коли десятикласниця Ірина Єрмоленко обирала тему в сфері соціології для написання чергової роботи у Малій академії наук. Вона вирішила з’ясувати, як інтернет-залежність від соціальних мереж впливає на рівень успішності школярів.




Передовсім, опрацювала теоретичний матеріал з даної проблематики, з’ясувавши – чим є в сучасних умовах такого роду залежність, причини її виникнення і яка роль соціальних мереж для більшості підлітків. В якості досліджуваної групи було обрано 79 учнів 9-11 класів міської школи №1. Після проведеного опитування з’ясувалося, що практично всі старшокласники в тій чи іншій мірі присутні в соціальних мережах. Для них - це спілкування, отримання інформації тощо. (Найпопулярнішими є ВКонтакте, Facebooke та Instagram). Причому близько третини користувачів віддають такому захопленню понад 4 години на добу. З усієї кількості опитаних школярів троє мали виразну залежність від соцмереж, 31 перебували в так званій групі ризику виникнення залежності, а ще понад сорок належали до умовної групи «Просто захоплених». Загалом же попередня гіпотеза наукової праці – що надмірна «зануреність» у соцмережі негативно впливає на успішність навчання – була доведена. Відповідно, напрошувався і висновок: аби подолати негатив вищезгаданої проблеми, молоді люди повинні розширити коло своїх захоплень, а батьки мають приділяти більше уваги своїм дітям, до певної міри контролюючи їхню поведінку. Адже активність і схильність до пізнання навколишнього світу цілком можна спрямувати у конструктивніше русло.
Ірина Єрмоленко доволі успішно захистила свою роботу в Малій академії наук. (Перед цим склавши іспит з історії України). У підсумку конкурсна комісія відзначила її дипломом ІІ ступеня. Цей результат лише зміцнив переконання Ірини – продовжити й надалі вивчати соціологічні процеси в молодіжному середовищі. Слід сподіватися, вона дізнається під час нових досліджень чимало цікавого й досягне нових висот у науці. Бо, зрештою, все велике починається з перших кроків, зроблених ще в юності…
Нещодавно голова облдержадміністрації Валерій Куліч провів зустріч із юними інтелектуалами Чернігівщини, тими юнаками й дівчатами, які стали переможцями або призерами всеукраїнського етапу предметних олімпіад та захисту робіт у рамках діяльності Малої академії наук. Під час спілкування було відзначено, що протягом останніх років кількість представників нашої області, чиї знання здобули високу оцінку на загальнодержавному рівні, збільшується. І місцева громада щиро радіє цим успіхам.
Захід відвідали учениці міської школи №1 зі Щорса Ірина Єрмоленко та Катерина Солошенко. Вони отримали премії та подарунки – разом із побажаннями досягти в майбутньому ще кращих результатів у навчанні. Загалом же зустріч запам’яталася всім легкою і невимушеною атмосферою, простими й водночас щирими напутніми словами виступаючих. Гарного настрою додала симфонічна музика у професійному виконанні, а ще – надана їхнім батькам і вчителям можливість бути присутніми на церемонії вшанування.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий