понедельник, 29 августа 2016 г.

Колективне звернення

„...Нас, працівників пологового відділення, 2 серпня 2016 року терміново зібрали на збори і поставили перед фактом, що всі 14 працівників будуть звільненні через два місяці в зв’язку з оптимізацією ліжкового фонду та скороченням штатів. Варто зауважити, що не всі працівники були присутні на зборах. Нам намагалися вручити незрозумілі повідомлення про звільнення, в яких навіть не вказано номер наказу, на підставі якого відбувається скорочення. Всі працівники відмовилися підписувати ці повідомлення.

Скорочення  працівників полового відділення не було заплановано,  адже відповідно до Закону України „Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності”, якщо роботодавець планує звільнення працівників з причин економічного, технологічного, структурного чи аналогічного характеру або у зв’язку  з ліквідацією, реорганізацією, зміною  форми власності підприємства, він повинен завчасно, не пізніше як за три  місяці до намічуваних звільнень надати інформацію щодо цих звільнень, включаючи інформацію про причини, кількість і категорії працівників.
Цієї процедури керівництво лікарні не дотрималося, порушивши норми  закону. Всьому цьому терміновому скороченню пологового відділення та хаотичним діям керівництва лікарні передував надзвичайний  випадок, що трапився у відділенні 25 липня 2016 року. З м.Семенівка Чернігівської області вагітна жінка за гарними відгуками приїхала народжувати в наше відділення, під час операції «кесарів розтин» вона померла, але завдяки нашим професійним діям вдалося врятувати новонароджену дитину, яку ми реанімували 15 хвилин.  У нашому відділенні  працює акушерка, яка має стаж роботи 45 років, і на її пам’яті це перший випадок, коли породілля померла, і то, варто зауважити, що померла вона в операційній хірургічного відділення, і хто в цьому винний, встановить слідство, адже на даний час порушено кримінальне провадження за ч.1 ст.140 КК України.
Іншої думки з цього приводу дотримується головний лікар, зробивши винних у всьому простий медичний персонал пологового відділення...
Отже, з’ясувавши дійсну причину наших звільнень, ми не можемо  зрозуміти, чому нехтується багаторічна праця медперсоналу, не враховується при цьому думка громадськості, районної влади. І взагалі в умовах перехідного періоду, децентралізації, коли створюється громада з центром у  м.Сновськ, залишити район без акушерської допомоги є злочином. Такі непродумані дії керівництва лікарні підвищать соціальну напругу в медичному колективі і серед населення, прості та небагаті люди з сіл та міста  будуть позбавлені доступу до акушерської допомоги, до того ж варто враховувати стан доріг та транспорту, що непристосований до пологів в дорозі та реанімації новонародженого.
Необхідність скорочення мотивовано можливою втратою кваліфікації персоналу та економічною недоцільністю утримання відділення, а також незадовільним використанням ліжкового фонду у пологовому відділенні (за І півріччя 2016 року 43 пологів). Вважаємо: вся ця ситуація створена штучно.
До речі, у місті сформована позитивна думка про пологове відділення, за останні два роки з 263 породіль 39 були немісцевими, приїхали народжувати  в наше відділення за позитивними відгуками інших жінок. Наш колектив в основному молодіжний, складається з 14 чоловік, який надає якісну акушерську допомогу і очолює який висококваліфікований гінеколог Ф.В. Леонов. Працівники постійно підтверджують і підвищують свою кваліфікацію, педіатр І.В. Карпушина має вищу категорію.
Кожен місяць на облік стає мінімум 15 вагітних, які, за винятком  окремих випадків, є потенційними пацієнтами пологового відділення.
Відділення розраховане на 10 ліжко-місць, 3 з яких призначені при патології вагітних. Жінки та народжені діти цілодобово перебувають під  медичним наглядом турботливого персоналу, який докладає максимум зусиль, щоб жінкам і новонародженим було комфортно і зручно. У відділенні чисто та затишно. Ремонт працівники роблять самостійно за власні кошти та кошти  спонсорів. Відділення забезпечене необхідним обладнанням для допомоги на районному рівні.
Саме завдяки пологовому відділенню Щорська ЦРЛ має статус „Лікарня  доброзичлива до дитини”, який неодноразово підтверджувала. До речі, не всі  сусідні   райони мають такий статус. Цей статус відіграє важливу роль при проходження лікарнею акредитації.
Однак, під гаслом оптимізації ліжко-місць адміністрація ЦРЛ намагається позбутися пологового відділення та перетворити акушерсько-гінекологічне відділення на  гінекологічне, таким чином перестраховуючи себе в майбутньому від незрозумілих проблем, але в районі їх тільки додасться. У жодному документі не йдеться про закриття цілих відділків. Такі дії керівництва лікарні ми розцінюємо як зняття з себе медичної відповідальності перед населенням району.   До того ж при цьому раптовому скороченні грубо  порушено трудові права працівників.
Жодному працівнику не було запропоновано переведення на іншу роботу. А що взагалі є повним неподобством зі сторони адміністрації лікарні, так це те, що наступного дня після намагання вручити нам повідомлення про звільнення, на роботу в лікарню були прийняті нові працівники з вулиці.
Ми заявляємо про недопустимість обмеження населення району  щодо надання медичної допомоги, зокрема акушерської.
Внаслідок таких дій адміністрації лікарні, акушерські  послуги стануть недоступними для більшості жінок району, адже не кожна може собі дозволити народжувати в обласному центрі, а це є порушенням гарантованих принципів і стандартів в галузі охорони здоров’я.
Просимо вас втрутитися в ситуацію і допомогти Сновському району, який може залишитися без акушерської допомоги. На наш погляд, збереження пологового відділення, враховуючи всі вищевказані фактори,  є просто необхідним для району.
А.В.Артаманова, О.І. Дяченко, А.В. Письменна, М.С. Потошна, С.В. Івако, В.Д. Підлубна, Л.Я. Апанасько, І.В. Ткаченко, О.І. Братерська, А.Г. Невшупа, К.А. Мирошніченко, В.М. Шахлович, І.А. Аксьончик, П.І. Мося”.

Комментариев нет:

Отправить комментарий