понедельник, 8 августа 2016 г.

Анатолій Королецький, сімейний лікар: „Поговоримо про літню спеку”

Літо все ще буяє. А спека – невід’ємний  атрибут цієї пори року. Її вплив на будь-який живий організм є стресовою ситуацією, про що, зрештою, говорить наука біометеорологія, про що постійно  розповідаємо ми, лікарі.

При підвищенні температури наш організм переживає стрес, страждають серце і судини. Аби охолодити поверхню тіла, запускаються процеси посиленого потовиділення, води в організмі катастрофічно починає не вистачати і ми відчуваємо спрагу.
Важливо знати, що холодна вода взагалі не засвоюється організмом до тих пір, доки не нагріється. До того ж безконтрольне питво породжує велике потовиділення, з яким із організму виводяться солі та мікроелементи. Тому безконтрольний прийом води у спекотні дні просто небезпечний так само, як і її нестача: надлишок рідини призводить до скачків артеріального тиску, перенавантажує серце і викликає навантаження на нирки. Обезводнення також дуже небезпечне.
Серед заходів, котрі дозволять пом’якшити спекотні літні дні, я б виокремив такі:
Змініть свій раціон, поставивши наголос на овочі, фрукти, зелень (кавун, помідори, огірки, усі ягоди дуже добре втамовують спрагу).
Пити краще злегка підсолену мінеральну воду (саме сіль затримує воду в організмі), теплий зелений чай з лимоном. Корисні також кисломолочні продукти, свіжі соки. Треба бути  обережними з алкоголем – у спеку організм особливо гостро на нього реагує.
До речі, вдома потрібно постійно зволожувати повітря, протирати підлогу і не сидіти перед вентилятором, кондиціонером. Можна застудитися.
Носити варто легкий одяг із натуральних тканин, бажано світлих відтінків і обов’язково з головними уборами – хустинкою, капелюшком, парасолькою. Взуття повинне бути лише з натуральної шкіри.
І не забувайте берегти судини. При можливості відпочивати,  і якщо вже не полежати (кожні 3-4 години), то хоча б посидіти, закривши очі й притулившись спиною до крісла.
Також при температурі вище 25° не слід займатися активним спортом і активним сексом. На вулиці краще  перебувати до 10-00 ранку і після 18 години вечора.
Старайтеся зберігати емоційний спокій, бо будь-яке перенапруження посилює ризик виникнення теплового та сонячного удару.
Ну і пораджу хворим, які вживають лікарські засоби, обов’язково порадитися зі своїм лікарем щодо того, як ці  препарати можуть впливати на організм людини у період  літньої спеки. Пацієнти, котрі вживають препарати, що впливають на втрату ваги, повинні пройти інструктаж з самообстеження.
Ще я рекомендую проводити більше часу (особливо у вихідні) серед зелених насаджень і водойм і докладати сили, аби проблеми зі здоров’ям не засмутили  цей прекрасний період, цю дивовижно красиву пору, що зветься літом.

Комментариев нет:

Отправить комментарий