вторник, 16 августа 2016 г.

Світлий празник Медового Спасу


14 серпня відзначається православне свято Першого Спасу. У народі його ще називають Маковеєм, Медовим Спасом, Бджолиним святом, Спасом на воді. У церквах поминають сімох братів-мучеників Маковіїв та їхню матір Соломію, котрі загинули за віру. Сьогодні,
напередодні свята, люди мали приготувати букет, що складається із багатьох рослин – м’яти, чебрецю, календули, ромашки, любистку. Вважається: кожна рослина має певне магічне значення і наділена великою цілющою силою. Саме такий букет ми побачили в руках прихожанок Свято-Миколаївського і Свято-Покровського храмів – матушок Лідії та Марії. Марія якраз була з донечкою Анечкою, майбутньою мамою.  До красивого букета (із 14 трав) ці красиві жіночки додали мед і булочки з маком. Потім освятили все у церкві – буде оберегом від  злих сил.
Розповіли цікаві прикмети, пов’язані з освяченими квітами. Приміром, якщо у мелісі, бархатці, любистку купати немовлят – ті ростимуть  здоровенькими, якщо букетом покропити молодят – пара буде щасливою, якщо частину квітів опустити в колодязь – вода стане священною і цілющою. А коли маком обсипати дім – до нього ніщо погане  не приставатиме.
З Медовим Спасом пов’язаний початок двотижневого  Успенського посту – Спасівки. Вважається, що Успенський піст по суворості поступається лише Великому, однак через  багатство дозрілих плодів вважається  легким. Він також слугує нагадуванням того, що літо добігає  кінця, адже у другій половині серпня ночі довшають і холоднішають.
Цікава деталь. Під час Успенського посту встановлено особливий порядок прийому їжі: по понеділках, середах і п’ятницях вживається суха їжа, по вівторках і четвергах дозволено  їсти гаряче. Без масла. По суботах і неділях можна до столу  подавати масло і вино.
Фото Олени КОМПАНЕЦЬ

Комментариев нет:

Отправить комментарий