пятница, 17 июня 2016 г.

Всесвітній день донора крові - 14 червня


Цього року тема кампанії - «Кров об'єднує всіх нас». У цей день ми висловлюємо подяку всім, хто, здаючи власну кров, рятує інших. Не випадково Всесвітня організа́ція охоро́ни здоро́в'я (ВООЗ) взяла гасло «Поділіться життям, здайте кров» для привернення уваги до ролі системи добровільного донорства, що закликає людей піклуватися один про одного і сприяє згуртованості.

Переливання крові та її компонентів дозволяє щорічно рятувати мільйони людських життів: при проведенні складних медичних операцій, в галузі охорони здоров'я матері та дитини, під час всіх антропогенних і стихійних лих. Однак у багатьох країнах попит перевищує пропозицію і служби крові не мають достатніх запасів належної якості. Їх поповнити можна тільки, якщо налагоджена регулярна здача крові добровільними, неоплачуваними донорами. ВООЗ прагне до того, щоб до 2020 року всі країни забезпечували свої запаси крові завдяки добровольцям.
Мета кампанії 2016 року: висловити подяку донорам за їх дар крові, яка рятує людські життя та зробити акцент на тому, що кров об'єднує всіх нас; підвищити обізнаність громадськості щодо необхідності регулярного безоплатного донорства та закликати людей (особливо молодих, з гарним здоров'ям) ставати донорами; привернути увагу до необхідності «ділитися життям» шляхом надання своєї крові; спонукати Міністерство охорони здоров'я до виявлення вдячності регулярним добровільним, неоплачуваним донорам і до прийняття зобов'язань щодо забезпечення достатніх запасів крові на основі 100% добровільного, неоплачуваного донорства.
Корисна інформація
для охочих стати донором
За 1 забір зазвичай беруть близько 450 мл крові (це 6-8% від загальної маси тіла дорослої людини). Цільну кров рекомендують здавати не частіше 5 разів на рік. Повністю склад крові відновлюється упродовж 30-40 днів. Щоб відновлення відбулося швидше, радять пити багато рідини - соки, чай. А раціон донора завжди повинен містити білок, від якого залежить рівень гемоглобіну в крові. Продукти, що містять білок - м'ясо, буряк, гречка, сочевиця, квасоля і всі бобові, риба тощо. Регулярне донорство сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, подагри та навіть ожиріння. Адже регулярна здача крові омолоджує організм та покращує роботу імунної системи, печінки, підшлункової залози та інших органів травлення. До того ж кров беруть лише у здорових людей, відтак донорство — нагода перевірити власний стан здоров'я. Щоб бути донором, важливо вести здоровий спосіб життя: правильно харчуватися, відмовитися від надмірного вживання алкоголю та від куріння.
Для заохочення здачі крові держава пропонує донорам пільги (з метою адаптації організму до крововтрати): звільнення донора від роботи в день здачі крові та на наступний день зі збереженням середньої заробітної плати. Якщо, за домовленістю із роботодавцем, донор у день здачі крові виходить на роботу, вихідний переноситься на іншу дату. У випадку, коли доброволець здає кров під час відпустки, то вона продовжується на відповідну кількість днів.
З нагоди свята дякуємо всім, хто безкорисливо рятує життя іншим, і щиро бажаємо їм здоров`я та довголіття. Серед них і наш постійний донор з с.Хотунич - В.І. Процький, який регулярно здає кров. Неодноразово робили це і  медпрацівники: В.М.Охріменко, Ю.М.Будлянський, В.В. Кирієнко, О.В.Васько, Н.Г.Єрмоленко, А.А.Лагута, Н.В.Шилкіна та О.І.Чабан.
Всі бажаючі стати донорами можуть звертатися до кабінету служби крові в ЦРЛ. Проте наразі існує проблема – в лікарні не вистачає гемаконів (пластикових контейнерів для збору і зберігання крові). Тож закликаємо всіх небайдужих мешканців посприяти у придбанні цих ємностей, адже це врятує комусь життя.
Л.ЧЕРЕДНИЧЕНКО, лікар

Комментариев нет:

Отправить комментарий