вторник, 7 июня 2016 г.

Посівну завершено

Позаду дуже відповідальний період у рослинництві - сівба ярого клину. Ми попросили начальника відділу агропромислового розвитку РДА Надію ДЯТЕЛ прокоментувати організацію та хід робіт упродовж весняно-польових робіт.

- За оперативними даними сільськогосподарських підприємств станом на 1 червня з прогнозованого обсягу ярого посіву 15707 гектарів посіяно 14831 гектар (95%). Ярих та озимих  зернових і зернобобових культур маємо 14117 гектарів, технічних - 5685, картоплі – 80. Для забезпечення комплексу весняно-польових робіт у сільгоспформуваннях району було докладено чимало зусиль щодо підготовки насіння, накопичення мінеральних добрив та паливно-мастильних матеріалів, ремонту сільськогосподарської техніки.
- Надіє Олексіївно, застосування мінеральних добрив на вирощуванні урожаїв на поліській землі з року в рік зростає, як зростає й урожайна сила  наших полів. Так само позитивно впливає і якість роботи сучасної техніки.
- Мінімальна потреба в мінеральних добривах для сільськогосподарських підприємств складає 2180 тонн діючої речовини, що становить 100 кг діючої речовини в розрахунку на 1 га посівної площі. Закуплено 2131 тонну діючої речовини міндобрив, внесено1795 тонн. Підживлено 99 відсотків посівів озимих зернових культур. Для виконання комплексу весняно-польових робіт в аграрному секторі було залучено 116 тракторів, у тому числі 40 енергонасичених, 5 посівних комплексів  та понад 200 одиниць ґрунтообробної та посівної сільськогосподарської техніки. Весняні польові роботи були проведені в основному за рахунок власних коштів. Доречно сказати, що за оперативними даними сільськогосподарських підприємств за три місяці поточного року закуплено 11 одиниць техніки на суму 10,3 млн грн.
- Читачеві цікаво дізнатися, які господарства виконали найбільший обсяг посівних робіт.
- Лідирує ПСП «Яна Плюс» - 31 відсоток від загальнорайонного обсягу. 21 процент  ярини посіяли у ПСП «Прогрес», 17 – у СТОВ «Щорссільгоспсервіс», 15 – сукупно ТОВ «Щорсагроімпульс» та ПСП «Сновський». Значно розширився асортимент посівних культур: 527 га вирощують вівса, гороху і квасолі - не планували сіяти, але разом із люпином уже мають 3448 га. А з технічних культур – ярого ріпаку, олійного льону і білої гірчиці. Прикро, що нині «гуляє» 1,5 тисячі гектарів орної землі  у ПСП «Чепелівське» – так вирішив інвестор, який знаходиться не в нашому районі.  Враховуючи, що недосів ярини складає 5,6%, то ми частково перекрили чепелівський клин. Більше наміченого маємо соняшнику - 3844 га, сої - 889 га, льону.
- Сільськогосподарська галузь одна з не багатьох, яка стабільно дає продукцію.
- Початок кожного календарного року не кращий період для отримання прибутків, бо сільському господарству все-таки притаманна сезонність, але за перший квартал реалізовано продукції на 28,1 млн грн, з яких 25,6 – продукція рослинництва.
- Дякую за розмову.
Інтерв’ю взяла  Валентина  ВОЛОКУШИНА

Комментариев нет:

Отправить комментарий