четверг, 16 июня 2016 г.

Школа №2 залишається

Згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики)», прийнятим від 24 грудня 2015 року, облдержадміністрації мають затвердити плани створення освітніх округів та об’єднання навчальних закладів, а також забезпечити скорочення кількості технічного та адміністративного персоналу шкіл (крім педагогічних) щонайменше на 10%. При цьому скорочення навчальних закладів повинно відбутися приблизно на 5%.
Зокрема, в цьому офіційному документі зазначено: з 1 вересня 2016 року фінансування шкіл (крім початкових) за рахунок держбюджету не здійснюватиметься, якщо учнів у школі менше 25-ти. У зв’язку з цим в районі в цьому році ліквідуються дві сільські школи – в Єліному та Нових Млинах.

Якщо ж громада спроможна оплатити всі видатки на школу самостійно, вона може заклад не закривати. Наприклад, візьмемо Смяч. На одного учня там витрачається понад 26000 грн. Якщо ж в школі буде 24 учні, то на утримання навчального закладу потрібно на рік як мінімум 624 тисячі. Чи «витримає» таке навантаження сільський бюджет? Зрозуміло, що треба рахувати не тільки гроші, а й думати про людський фактор. Як-то кажуть – закривається школа, зникне й село. Але в різних областях різна демографічна ситуація і густота населення. Нам повезло найменше - на Чернігівщині щільність найнижча (32,7 чол./м2), тоді як середня по Україні – 75,3.
Тож доводиться вибирати, що дитині буде краще: навчатися у колективі чи одноосібно. Якщо в класі менше 5-ти учнів, то відповідно до законодавства України заняття в них проводяться за індивідуальною формою навчання (тоді в дітей на тиждень не 20 уроків, а всього лише 5).
Останнім часом мешканців Сновська хвилює питання (хоч воно виникає вже кілька років поспіль після закінчення навчального року): що буде з міською школою №2? По місту ходять чутки, що її закриють взагалі, а приміщення заберуть, хто говорить про об’єднання зі школою №1, хто говорить, що зміниться ступінь школи і вона стане 9-річкою. Всім цим переймаються учні (чи вже зараз переходити в інший навчальний заклад, чи вступати до училища?), батьки (зокрема, чи варто було робити ремонт у класах?) і, звичайно, ж вчителі (де потім працевлаштуватися?).
Ми вирішили поцікавитися з цього приводу, як-то кажуть, «з перших вуст». Як виявилося, ніякої письмової вказівки про закриття школи не було.
За словами начальника відділу освіти РДА Тетяни Булденко, наповнюваність навчальних закладів міста нині менше 50%, тож, відповідно, і виникає питання оптимізації мережі шкіл. «Ми відповідаємо на звернення і запити батьків, проводимо наради з директорами, - говорить Тетяна Андріївна. – Але останнє слово за депутатами районної ради. Лише вони мають право на сесії вирішувати подальшу долю будь-якого навчального закладу району». (Дійсно, п.6 ст.11 Закону «Про середню освіту» говорить, що реорганізація і ліквідація загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням сесії місцевої ради – Авт.).
Нині ЗОШ І-ІІІ ст. №2, як говорить її директор Оксана Макаренко, працює і працюватиме в звичному режимі. У середу заклад відвідали обласний депутат Григорій Божок та керівники району Валерій Радібеда і Павло Мірошниченко. Вони пообіцяли, що у 2-поверховому корпусі буде зроблено теплий туалет. Зараз триває ремонт спортзалу (його розширили). Станом на 16 червня від майбутніх першокласників прийнято 31 заяву і вже проведені батьківські збори. У 10 клас подано 20 заяв.
Лариса МАРТИНЕНКО
Довідка. У міському освітньому окрузі функціонує 4 загальноосвітні навчальні заклади: НВК «ДНЗ – СЗНЗ» І ст. (173 учні), ЗОШ І-ІІІ ст. №1 (511 учнів), ЗОШ І-ІІІ ст. №2 (258 учнів) та районна гімназія (248 учнів). Витрати на рік на одного учня по цих школах різні: в школі №1 - 8736 грн, в школі № 2 – 10165 грн, в гімназії – 14003 грн. Опорними визнано два навчальні заклади – гімназію та школу №1.

Комментариев нет:

Отправить комментарий