понедельник, 6 июня 2016 г.

Підвели підсумки і обговорили перспективи

У вівторок на розширеному засіданні колегії РДА спільно з президією районної ради розглядалися три питання: про хід виконання економічного і соціального розвитку та райбюджету за підсумками І кварталу поточного року, про відзначення в районі 25-ї річниці Незалежності та про підсумки проходження опалювального сезону 2015-2016 років і підготовка до наступного осінньо-зимового періоду.

Вів засідання голова райдержадміністрації Валерій Радібеда. Серед запрошених були також сільські голови, керівники установ і підприємств  району. У роботі колегії взяв участь голова райради Павло Мірошниченко.
З першого питання доповідав член колегії, перший заступник голови РДА Микола Іваницький, який зазначив, що у порівнянні з минулим роком відбувся значний ріст виробництва (159,2 % до показників І кварталу 2015 року). Разом з виробництвом зросла і реалізація продукції – на 93,9% (49,4% її експортували в 11 країн світу на суму 878,7 тис. доларів). Наростили обсяги ПАТ «Щорський завод продтоварів», ТОВ «Техсервіс»,  МПД ДП «Укрспирт». Спад виробництва спостерігався лише на меблевій фабриці, де нині працює всього 10 працівників.
Якщо говорити про кількість працюючих в організаціях,  то найбільше їх в бюджетній сфері:  освіта – 794 (без врахування школи-інтернату та ВПУЛГ), охорона здоров’я - 416, культура – 163. Тому наш район і дотаційний. Найбільш численні підприємства району: локомотивне депо - налічує 182 працівники, дистанція колії - 286, ПАТ «Щорський завод продтоварів» - 131, ТОВ «Астра» - 110. У сільському господарстві  приблизно по  70 людей на обліку в ПСП «Прогрес», ПСП «Яна Плюс», СТОВ «Щорссільгоспсервіс», а в решті ж – до 10 осіб. Ними вироблено валової продукції 108% у порівнянні до минулого року.
Автопідприємством перевезено всього 6 тисяч пасажирів за звітний період, що склало лише 30,2% від минулорічного. Скоріш за все цей спад стався  у зв`язку зі скасуванням пільгових перевезень.
А от найкращі показники району (4 місце в області за темпами росту)  - в торгівлі. Нині на Щорсівщині функціонує 260 торгових точок і 22 кафе. «Правда, достеменно невідомо, - як зазначив доповідач, - чи це зросли статки у населення, чи це швидко зросли ціни, в порівнянні з сусідніми районами».
Загальна чисельність зайнятих в секторі малого та середнього бізнесу – 2031 особа. Частка надходжень до бюджету  від діяльності 548 зареєстрованих фізичних осіб-підприємців і 67 підприємств малого та середнього бізнесу становить 56,2%.
План надходжень власних доходів виконали всі адміністративно-територіальні одиниці, окрім Гірська та Софіївки.
Щодо проектів регіонального розвитку й інвестиційних програм, які можуть бути реалізовані в цьому році (не без підтримки народних депутатів та керівництва області), то були названі такі: придбання і встановлення блочно-модульних котелень на твердому паливі в навчальні заклади Нових Борович та Петрівки, реконструкція приміщень спортшколи та РЦДЮТ, заміна вікон і дверних блоків у Петрівському НВК, міській школі №1 та ЦРЛ, реконструкція лінійної лікарні під житло для медпрацівників тощо. Райдержадміністрація надала свої пропозиції стосовно ямкового ремонту автодоріг у Нових Млинах, Щорс - Сновське – Чепелів, Гвоздиківка – Смяч, Суничне – Низківка – Руда, Хотуничі – Смяч – Ст.Рудня, Щорс – Займище. Окремо буде розглянуте питання капітального ремонту доріг в напрямку Гути Студенецької, що потребує першочергового фінансування.
На обліку в районному центрі зайнятості перебуває 410 безробітних (за звітний період їм виплачено 1084,4 тис. грн), 56 з них пройшли професійне навчання, а 20 взяли участь у тимчасових та громадських роботах.
В обговоренні доповіді взяли участь начальник управління агропромрозвитку РДА Надія Дятел, Олександр Паренчук, Кучинівський сільський голова Олена Недвига та міський голова Олександр Медведьов.
Найбільшими платниками ПДВ у звітному періоді  стали: ДП «Щорсрайагролісгосп» - 576,7 тис. грн, ПрАТ «Комунальник» - 186 тис. грн, ТОВ «Техсервіс» - 151,5 тис. грн, ПСП ім.Ватутіна – 183,9 тис. грн. Станом на 1 квітня податкова заборгованість склала 2346,3 тис. грн. Найбільші боржники - ДП «Новоборовицький спиртозавод» (2165,5 тис. грн) і ВАТ «Обрій» (71,4 тис. грн). Серед збиткових названі ТОВ «Інвестиційно-промислова група», Щорська ЖЕД, ПАТ «Щорське АТП – 17446» і КП «Будівництво м’ясокомбінату».
У сільському господарстві, за словами Надії Дятел, хороші показники. Підприємствами вироблено 2,5 млн грн валової продукції тваринництва, що становить 108% до минулого року. Майже всі землы району взяті в оренду і обробляються. Невитребуван іпаї залишилися тільки  в Єліному, Клюсах і Гуті Студенецькій.
Олена Недвига докладно розповіла про використання бюджетних коштів і про плани сільради - зробити вуличне освітлення (проект вже проплачено) та ремонт доріг. Основна проблема найбільшого села району (1141 мешканець)  – працевлаштування, бо з працездатного населення Кучинівки лише 30% мають роботу. А ще селян турбують низькі закупівельні ціни на молоко і сир, бо для більшості з них - це єдиний спосіб заробітку.
Олександр Медведьов з позитивного зазначив: до міського бюджету понад план надійшло 300 тисяч грн; 100 тисяч грн виділено міськрадою на придбання житла лікарю ЦРЛ;  заплановано на 2016 рік капітальний ремонт доріг в місті на ділянці вул. Воїнів-інтернаціоналістів – Я. Мудрого,  вул. Гастелло і провул. Гастелло, вул. Незалежності поблизу автошколи. На впорядкуванні території міста задіяні 4 особи, які знаходяться на обліку в центрі зайнятості. Фінансування на зарплату їм іде 50/50 – з міського бюджету і з ЦЗ відповідно.
Доповідачем з другого питання була член колегії, начальник відділу культури і туризму РДА Наталія Добненко. Вона нагадала присутнім, що в цьому році відзначатимуться дві ювілейні дати – 25-річчя з дня прийняття Конституції та 25-річчя Незалежності України.  Вона також наголосила на важливості роботи працівників культури, які зберігають і розвивають народні  українські традиції, виховують патріотизм. Особливо це актуально саме в нашій, прикордонній зоні.
Розпорядження стосовно останнього питання колегії було прийнято без обговорення. Документом затверджено  здійснити комплексну підготовку до зими приміщень і котелень всіх форм  власності, зробити ремонти покрівель, перевірити роботу систем опалення, водо-, газо- та електропостачання, забезпечити підготовку об’єктів дорожньо-мостового господарства.
Після закінчення засідання колегії Валерій Радібеда подякував всім за роботу і нагадав присутнім про необхідність дотримуватися трудової дисципліни в колективах.

Лариса МАРТИНЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий