пятница, 17 июня 2016 г.

Міська школа №2 залишається, а в Єліному і Нових Млинах - ні

Згідно із Законом України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», прийнятим 24 грудня 2015 року, облдержадміністрації мають затвердити плани створення освітніх округів та об’єднання навчальних закладів. Крім того необхідно скоротити кількість персоналу шкіл (крім педагогів) щонайменше на 10%. При цьому скорочення навчальних закладів повинно відбутися приблизно на 5%. Зокрема, в цьому законі зазначено: з 1 вересня 2016 року фінансування шкіл (крім початкових) за рахунок  держбюджету не
здійснюватиметься, якщо учнів у ній менше 25-ти. У зв’язку з цим в нашому районі в цьому році припиняють роботу дві сільські школи – в Єліному та Нових Млинах.
Якщо ж громада спроможна оплатити всі видатки на школу самостійно, вона може заклад не закривати. Наприклад, візьмемо Смяч. На одного учня там витрачається понад 26000 грн на рік. Якщо ж в школі буде 24 учні, то на утримання навчального закладу потрібно як мінімум 624 тисячі. Чи «витримає» таке навантаження сільський бюджет? Зрозуміло, що треба рахувати не тільки гроші, а й думати про людський фактор. Кажуть:  закриється школа - зникне й село. Але ж іноді доводиться вибирати, що дитині буде краще: навчатися у колективі чи одноосібно. Якщо в класі менше 5-ти учнів, то відповідно до законодавства України заняття в них проводяться за індивідуальною формою навчання (тоді в дітей на тиждень не 20 уроків, а всього лише 5).
Останні місяці в мешканців Сновська на устах питання (хоч воно виникає вже кілька років поспіль після закінчення навчального року): що буде з міською школою №2? По місту ходять чутки, що її закриють взагалі, а приміщення заберуть, хто говорить про об’єднання зі школою №1, хто говорить, що зміниться ступінь школи і вона стане 9-річкою. Всім цим переймаються учні (чи вже зараз переходити в інший навчальний заклад, чи вступати до училища?), батьки (зокрема, чи варто було робити ремонт у класах?) і, звичайно, ж вчителі (де потім працевлаштуватися?).
Ми вирішили поцікавитися з цього приводу, як-то кажуть,  «з перших вуст». Як виявилося, ніякої письмової вказівки про реорганізацію школи не було. Але питання виникло не безпідставно. За словами начальника відділу освіти РДА Тетяни Булденко, наповнюваність навчальних закладів міста нині менше 50%, тож, відповідно, оптимізація мережі шкіл необхідна. Нам пощастило найменше - на Чернігівщині щільність населення на 1 км2  найнижча (32,7 чол., тоді як середня по Україні – 75,3). Тому і в школах дітей не густо.
«Дійсно, до нас і до депутатів всіх рівнів зверталися батьки учнів ЗОШ №2. Ми відповіли на їхні запити, проводили наради з директорами, - говорить Тетяна Андріївна. – Але подальшу долю будь-якого навчального закладу району вирішують депутати на сесії». (Дійсно, п.6 ст.11 Закону «Про середню освіту» говорить, що реорганізація і ліквідація загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням сесії місцевої ради – Авт.).
Нині ЗОШ І-ІІІ ст. №2, як говорить її директор Оксана Макаренко, працює і працюватиме в звичному режимі. У середу заклад відвідали обласний депутат Григорій Божок та керівники району -  Валерій Радібеда і Павло Мірошниченко. Вони пообіцяли, що у 2-поверховому корпусі буде зроблено теплий туалет, замінено вікна. Зараз триває ремонт спортзалу (його розширили). Станом на 16 червня від майбутніх першокласників прийнято 31 одну заяву і вже проведені батьківські збори. У 10 клас вирішили піти навчатися 20 учнів. Одинадцятого класу в наступному навчальному році в школі не буде.
Лариса МАРТИНЕНКО
Довідка: У міському освітньому окрузі функціонує 4 загальноосвітні навчальні заклади: НВК «ДНЗ – СЗНЗ» І ст. (173 учні), ЗОШ І-ІІІ ст. №1 (511 учнів), ЗОШ І-ІІІ ст. №2 (258 учнів) та районна гімназія (248 учнів). Опорними визнано два навчальні заклади – гімназію та школу №1. Витрати на рік на одного учня по школах різні: в школі №1 - 8736 грн, в школі №2 – 10165 грн, в гімназії – 14003 грн, а в Тихоновичах – 12396 грн, Петрівці - 15562 грн, в Гірську і Смячі – понад 20 тисяч грн. На одного учня в минулому навчальному році виділялося з держбюджету трохи більше 8000 грн. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий