среда, 13 августа 2014 г.

РІШЕННЯ (двадцять четверта сесія шостого скликання) 8 серпня 2014 року м.Щорс


ЩОРСЬКА РАЙОННА  РАДА
ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ



Про хід виконання Програми використання
та охорони земель Щорського району
Чернігівської області  на 2011-2020 роки,
затверджена рішенням 6 сесії районної ради
6 скликання від 29 липня  2011 року


Заслухавши інформацію Управління агропромислового розвитку райдержадміністрації районна рада відмічає, що заходи Програми були спрямовані на ефективне використання земель, їх охорону, підвищення родючості ґрунтів та проведенні відповідної роботи.
Впродовж 2011-2012 років виконана нормативна грошова оцінка населених пунктів. На цей захід було виділено та використано з районного бюджету 31,9 тис.грн. (Гуто-Студенецька, Софіївська, Староруднянська, Чепелівська сільські ради). З державного бюджету використано 19,0 тис.грн. (Зарічанська, Жовідська, Клюсівська сільські ради). Використані кошти від втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва –                    8,2 тис.грн. для поновлення грошової оцінки земель Великощимельської сільської ради.
У 2013 році проведено оновлення нормативної грошової оцінки земель 12 населених пунктів по Кучинівській, Новоборовицькій, Петрівській, Тур’янській сільських радах та м.Щорс за рахунок коштів місцевого бюджету (112тис.грн.) та по Рогізківській сільській раді за рахунок коштів державного бюджету (24,2 тис.грн). Роботи виконані. Матеріали нормативної грошової оцінки затверджені на сесіях сільських та міської рад. З 1-го січня 2014 року оновлені нормативні грошові оцінки діють по м. Щорс і по Рогізківській сільраді, а по Тур’янській – з 1.05.2014 року. По Кучинівській, Петрівській і Новоборовицькій сільрадах технічні документації на даний момент знаходяться у виконавця робіт, по Новоборовицькій – йде проплата за виконання робіт та за проведення державної експертизи.
У 2013 році проведено інвентаризацію сільськогосподарських земель державної власності на площі 3,8 тис га з метою забезпечення ведення Державного земельного кадастру, здійснення контролю за використанням і охороною земель, визначення якісного стану земельних ділянок, їх меж, розміру, складу угідь. Роботи виконані ТОВ «Інститут геоінформаційних технологій».
З метою покращення стану деградованих сільськогосподарських угідь передбачається виведення їх з інтенсивного сільськогосподарського виробництва на консервацію.
Всього по району визначено 631,2 га земель під консервацію, з них під заліснення 590,7 га, під залуження 40,0 га, сіножатей – 0,53 га. Передано лісогосподарським підприємствам 257,9 га. У 2013 році за кошти державного бюджету проведено заліснення на площі 38,0 га ДП «Корюківське лісове господарство».
Сільськогосподарськими підприємствами району проводяться заходи з підвищення родючості ґрунтів, це приорювання соломи, культивування сидератів, внесення мінеральних та органічних добрив. З азотних добрив господарства почали застосовувати вапняково-аміачну селітру, яку застосовують на кислих ґрунтах, частка яких в районі – 84%. Також в цьому році господарства почали застосовувати КАС ( Карбамідно-аміачна суміш) та безводний аміак. Станом на 2 червня 2014 року внесено 1330,2 тонн діючої речовини мінеральних добрив та 7214 тонн органічних добрив.  Приорано соломи на площі 7100 га ( для розкладання соломи застосовують біологічний препарат «Ефектбіо»), використано сидератів на площі 1400  га,  проведено посів багаторічних трав на площі 220 га. Збільшені посівні площі зернобобових культур проти минулого року на 33,4%. Агрохімічна паспортизація земель сільськогосподарського призначення в агроформуваннях району була проведена в 2010 році, наступна буде в 2015 році. 
Важливим фактором у підвищенні родючості ґрунтів району є хімічна меліорація. Згідно з матеріалами агрохімічного обстеження їй підлягає біля 6000 га сильно кислих та середньо кислих ґрунтів. Проведення меліорації сприятиме поліпшенню фізичних та фізико-хімічних властивостей ґрунтів, забезпеченню рослин кальцієм і магнієм, активізації мікробіологічних процесів, підвищенню ефективності мінеральних добрив на 20% та продуктивності сівозміни на 6-8 ц/га зернових одиниць. На жаль, через відсутність фінансування  як з державного так і з місцевих бюджетів та за кошти господарств, хімічна меліорація не проводиться.
Враховуючи зазначене, відповідно до ст. 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», районна рада вирішила:
1. Інформацію прийняти до відома.
2. Управлінню агропромислового розвитку Щорської райдержадміністрації  та відділу Держкомзему у Щорському районі Чернігівської області сприяти виконанню умов даної програми.
3. Постійній комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів продовжити контроль за виконанням заходів довгострокової Програми.

Голова районної ради                                                        І.Г. Орда


Комментариев нет:

Отправить комментарий