пятница, 29 августа 2014 г.

На часі – збирання олійного льону

Високо в небі висіло сонце, яке палило землю немилосердно. Тим часом полем псп «Прогрес» снували комбайни, переобладнані на збирання олійного льону. Під ногами на стерні коливалися пухнасті хмаринки волокна. Але механізатори, котрі раніше займалися вирощуванням льону, пам’ятають, яким було волокно льону-довгунця. Нині ж його вирощують на насіння, з якого роблять запашну олію.






Євген Кирієнко з тезком Євгеном Кириченком розпочали збирання льону-кудряшу 19 серпня. Вирощували цю технічну культуру у псп «Прогрес» на 400 гектарах. На жнивах задіяні три Джон Діри. Директор підприємства В.В. Сорокін розповідає, що вже зібрали урожай більше, ніж на 100 гектарах. Урожайність поки що не перевищує 12 центнерів з кожного гектара. Втім, і на інших ділянках спека зробила своє. Від засухи постраждала і соя. Втім, щось передбачати наперед – то невдячна справа.
…Тим часом на зерновий тік прибула вантажна автівка. Відкрили борт, і золотим потоком полилося стигле насіння льону. Водії Григорій Литвин та Сергій Бейзаров не простоюють. Вони вчасно доставляли з поля збіжжя ранніх зернових культур. Зараз так само вправно курсують між полем і точком.
Тим часом людно на зерновому току. Електрик сільгосппідприємства Роман Кривенко слідкує за тим, аби у такий відповідальний час не траплялося збоїв, тобто щоб не підводило електрообладнання. Перше очищення насіння льону проводять просто на зернотоку Хуторний Олександр, В’ячеслав Струк та інші.
…Мірно гуде мотор зерноочисної машини, час від часу на критий точок заїжджають автівки, навантаженні насінням. Тут ще довго не спадатиме напруга, адже на часі збирання сої, кукурудзи…
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий