среда, 27 августа 2014 г.

«БОЖЕ, ДАЙ НАМ МИРУ , тоді у нашій країні буде все»



Мов заклинання повторює ці слова заступник директора птахопідприємства ТОВ «МК «Добробут» В.В. Пилипенко. Патріотизм і любов до України для неї не просто гучні слова, бо не звикла пасивно спостерігати за подіями, що розгортаються у її Вітчизні. Щоразу активна громадянська позиція кидає її у самий вир. Так було підчас зимового протистояння на Майдані Незалежності: підприємство підтримувало повстанців чим могло, Валентина Василівна з директором Петром Івановичем Капицею на власні очі бачили боротьбу мирних демонстрантів, які відстоювали свій європейський вибір, серцем і подумки були постійно з ними.


Так було й із перших днів, відколи донедавна дружня сусідня країна вдалася до дестабілізації ситуації у нашій державі. У східних областях України триває збройний конфлікт. Якщо вже називати речі своїми іменами, триває неоголошена війна. Дуже неспокійно й у нас на кордоні. І знову птахопідприємство підставляє плече українським воїнам. Керівників добре знають прикордонники ВПС «Гірськ», куди вони приїжджають, щоб підтримати воїнів морально й матеріально. Тим же землякам, які нині відстоюють незалежність України в зоні бойових дій, купують бронежилети і каски.
А ще, за їх переконаннями, саме економічна міць держави гарантує її недоторканність. Тому докладають зусиль до того, щоб їх підприємство працювало стабільно й давало таку необхідну продукцію, робило свій посильний внесок у розвиток економіки. Можна говорити про гнучкість їх виробництва. Адже у залежності від того, що диктує ринок, воно перепрофілюється то на виробництво яєць, то на вирощування птиці. Нині тут виростили 60 тисяч голів молодняка. Значну частину реалізували, а частину посадять у власних пташниках.
- Є домовленість про співробітництво, - ділиться планами В.В. Пилипенко, - з однією з птахофабрик. Для неї будемо вирощувати птицю. Зараз готуємо приміщення, а в жовтні посадимо молодняк. Тобто постійно шукаємо застосування наявним виробничим потужностям. Зараз у нас налічується 10 тисяч голів високопродуктивної птиці. З початку року на підприємстві одержали 3,4 мільйона штук яєць. Навесні завозили з Донецької області добових курчат високопродуктивної породи. З огляду на події останніх місяців на сході України, у нас незабаром можуть виникнути проблеми з молодняком. Уже зараз курчата – то великий дефіцит.
У населення користуються великим попитом курчата бройлера. Так зване «швидке» дієтичне м’ясо до вподоби усім. До речі, невелику кількість курчат ми залишили й собі. Зараз кожна птиця має вагу понад 5 кілограмів. І знову заступник директора наголосила на тому, що бройлери дуже реагують на якість і збалансованість годівлі: потрібен стартовий комбікорм, а також концентровані корми, розроблені для кожної вікової категорії. Якщо суворо дотримуватися технології – успіх гарантований. А якщо годувати бройлерів як звичайну курку, тож і віддача буде така ж. А щоб отримати здоровий молодняк, на підприємстві дбають про належне освітлення, щотижня проводять контрольне зважування, випоюють вітамінами, дають збалансовані корми тощо.
Проблемою номер один залишається зимівля: якщо не буде газу, слід шукати котли, які працюватимуть на дровах. Пташники опалювати не потрібно, а от ангар, де стоїть спеціальна техніка, необхідно. Торік для кормів закупили близько 600 тонн кукурудзи в СТОВ «Щорссільгоспсервіс». Нині шукають у місцевих виробників 400 тонн пшениці. Зараз у виробничих приміщеннях триває косметичний ремонт. Там, де незабаром сидітиме птиця, нині миють, дезінфікують, ремонтують. У жовтні будуть реалізувати поголів’я перед тим, як завезти молодняк. І так діє цілорічний цикл: виростили, посадили птицю, реалізували продукцію і знову по колу…
Ціни на продукцію птахівницької галузі на ринку дуже нестабільні. Такі коливання диктують, чому віддавати пріоритет. Приміром, навесні яйця реалізували дешевше їх собівартості. Нині на них достойна ціна. Чим більше поголів’я, тим нижча собівартість продукції – очевидний закон ринку. Щодня лише на корми для однієї курки витрачається 46 копійок, а ще електроенергія, витрати на транспортні засоби, оплата праці тощо. Чимало складових кормів купують за долари, а валюта нині «стрибає». Тож керівництво «Добробуту» мусить постійно тримати руку на пульсі життя, аби протистояти конкуренції.
Тому конкурентів перемагають якістю своєї продукції. Екологічно чистою, смачною, корисною. Словом, як домашньою. І вирощують її без антибіотиків та інших шкідливих речовин. Не випадково девізом уже багато років служить: «Самі їмо і дітям своїм даємо». Мешканці довколишніх вулиць користуються нагодою придбати тут дуже смачне молоко – підприємство тримає кілька корів.
- Якщо будеш докладати рук, - розмірковує В.В. Пилипенко, - голодним не будеш. Україна всіх прогодує. Аби лиш не було війни …
Валентина
ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий