среда, 27 августа 2014 г.

НА ПОЛІСЬКІЙ ЗЕМЛІ – ЗНОВУ ЛЬОН



У псп «Яна Плюс» цьогоріч вирощували льон-кудряш – простіше кажучи, олійну культуру. Уже зібрали більше половини із 246 гектарів, тому можна підбивати перші підсумки. З огляду на посушливе нинішнє літо результати непогані: збирають у середньому по 10-12 центнерів цінного зерна з гектара.
Не часто можна побачити їх разом – трьох провідних агрономів району. Надія Дятел нині очолює управління агропромислового розвитку РДА, Володимир Корчака – головний агроном, а досвідчений Віталій Клименко – агроном псп «Яна Плюс». Їм є про що поговорити. Багато років тому вони вирощували льон, щоправда довгунець. Принагідно поговорили про результати збирання ранніх зернових – пшениця дала по 51 центнеру на круг.
Зараз господарство зосередилося на збиранні льону. На полі курсують три «Кейси» - один власний, а два наймані. Якраз до краю ниви підійшов комбайн, яким керують комбайнер Вадим Довбиш із помічником Олександром Булденком. Минулої середи вони були зайняті на збиранні четвертий день. Спекотна погода сприяла швидким темпам роботи. На момент нашої розмови бункер степового корабля якраз наповнився, тож свого причепа під шнек підставив тракторист Василь Вижгородько. Насіння одразу доставляють на елеватор.
Цією олійною культурою господарство займається перший рік. Елітне насіння сорту «Надійний» купували у Дніпропетровській області. Зараз за кілограм зерна дають від 5 до 6 гривень. Покупці вже зголосилися, тож проблем із збутом не повинно бути.
Порадувала урожаєм гречка. Її зібрали на 119 гектарах – приблизно на половині площ, зайнятих під цією культурою. Урожайність становить 14 центнерів з гектара. Зараз хлібороби з тривогою поглядають на небо. В очікуванні дощу сподіваються на довгождану вологу, яка дасть змогу розпочати сівбу озимих культур. Підготовка площ триває. До речі, зараз ідуть розмови, щоб у наступному році крім люпину спробувати вирощувати ще й горох.
Усе це та багато іншого обговорили агрономи під час зустрічі. І головне – за будь-яких обставин у хліборобів на першому плані основна турбота: забезпечити народ продуктами харчування. Щоб на столі у людей був завжди хліб і до хліба.
Валентина
ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий