понедельник, 10 ноября 2014 г.

Колегіально – про важливе

Учасники роботи розширеного засідання колегії райдержадміністрації зосередили свою увагу на двох основних питаннях порядку денного: виконанні програм розвитку малого та середнього підприємництва і зайнятості населення. А перед цим вони вшанували хвилиною мовчання пам’ять мешканця села Займище Юрія Костюченка, який загинув у жовтні на війні, захищаючи Україну від російської агресії та терористичної загрози.


Доповідь першого заступника голови райдержадміністрації Л.К. Комісаренка привернула увагу присутніх передовсім деякими статистичними даними про роль малого й середнього бізнесу в економічному житті Щорсівщини. Загалом у районі нараховується 63 малих і 9 середніх підприємств, 540 фізичних осіб-підприємців. Комерційна ініціатива і активність наших земляків не спадає, свідченням чому є реєстрація в нинішньому році 52 суб’єктів підприємницької діяльності. У нашому краї відкрито ще 6 магазинів. Місцевий бюджет за 9 місяців 2014 року завдяки бізнес-діяльності поповнився на суму 8 мільйонів 996,7 тис. грн. (Це на 30% більше, ніж за аналогічний період торік). У 13 селах здійснюється виїзна торгівля. Приватні підприємці фактично повністю задовольняють попит на ринку послуг. За оціночними даними в сфері малого бізнесу зайнято близько півтори тисячі мешканців району, що є доволі високим показником. Важливим аспектом стала участь місцевих підприємців у такій важливій всенародній ініціативі як допомога українській армії. Стосовно різних питань взаємодії на рівні «влада-бізнес», то вони вирішуються у формі конструктивного діалогу.
В обговоренні вищезазначеної доповіді взяв участь голова місцевої галузевої ради підприємців С.І. Василечко. На його думку, державна політика, яка визначає ставлення до бізнесу на всеукраїнському рівні, досі так і не зазнала відчутних змін на краще. А від місцевих органів влади мало що залежить у цьому питанні. Тому в суспільстві існує очевидний запит на рішучі й дієві кроки з боку Верховної Ради і уряду, які б розпочали процес позитивних змін.
Наступним доповідачем була директор районного центру зайнятості Р.М. Аникієнко. За її словами, за рівнем безробіття Чернігівська область – третя ззаду в Україні (гірші показники мають лише Житомирська і Тернопільська). Такі реалії накладають певний відбиток на більшість економічних процесів у нашому краї. Стосовно Щорсівщини, то згідно з наявними даними, у першому півріччі середньо-облікова кількість штатних працівників склала 3,5 тисячі осіб. У районному центрі зайнятості станом на 1 жовтня зареєстровано 437 безробітних. (З них 48,2% - мешканці сільської місцевості). Згідно з діючою програмою зайнятості населення цьогоріч (за 9 місяців) працевлаштовано 229 громадян. Профнавчання пройшли 135 наших земляків, послугами РЦЗ скористалося 1897 осіб, в оплачуваних громадських роботах взяли участь 185.
Стосовно актуальності такої форми тимчасової зайнятості людей, як громадські роботи, висловилися Великощимельський сільський голова Б.О. Добродій та заступник голови міськвиконкому В.М. Харченко. Вони наголосили у своїх виступах, що практика залучення безробітних, зокрема – до впорядкування території населених пунктів, зарекомендувала себе дуже непогано, тому подібний досвід співпраці з районним центром зайнятості буде продовжено у майбутньому. Для цього потрібно лише продуманий організаційний підхід і передбачення в місцевих бюджетах певних коштів на співфінансування запланованих заходів. Користь від цього обопільна: людям – приробіток, громаді – впорядкування вулиць і місць відпочинку.
За розглянутими на засіданні колегії питаннями були ухвалені відповідні рішення.
Олег
МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий