понедельник, 17 ноября 2014 г.

Справа пішла

На новому зернокомплексі у Щорсі вже
просушили понад 4 тисячі тонн кукурудзи
Ще влітку, коли фірма «Імпульс» розпочала будівництво сучасного комплексу для сушіння та зберігання врожаю зернових, мало хто в нашому краї вірив у здатність довести заплановане до логічного завершення так швидко. Але минуло якихось чотири місяці – й перші вантажівки з кукурудзою почали заїжджати на територію підприємства.



За словами керівника підприємства Сергія Скоробагатька, очолювана ним фірма є багатофункціональною структурою. І один з пріоритетних видів діяльності – сільське господарство, зокрема – вирощування зернових. Ідея побудувати комплекс для сушіння і зберігання врожаю виникла торік, коли вологість зібраної кукурудзи була дуже високою і в її вартості частка послуги з просушки сягнула 35-40%. Після ґрунтовного вивчення ситуації і детальних розрахунків вдалося знайти партнерів, які погодилися стати інвесторами задуманого проекту. Чимало часу та зусиль пішло на оформлення відповідної документації, а коли розпочалися власне будівельні роботи – довелося забути про вихідні й навіть про відпочинок на природі. Однак результат відверто порадував: першу чергу реалізації проекту можна вважати завершеною.
Детальніше про все розповів директор зерносушильного комплексу Григорій Синельник. Він – мешканець Корюківки, але Щорський район для нього не чужий: років з тридцять тому працював на Новоборовицькому спиртозаводі. Згодом керував аналогічним підприємством у Холмах, а останніми роками очолював Менський комбікормовий завод. Коли Сергій Скоробагатько запропонував взятися за нову і перспективну справу у Щорсі – погодився. У розмові ж згадує: літній період будівельних робіт розпочався із впорядкування місцевості. Довели до ладу ділянку «Імпульсу», додали до неї шмат території колишньої сільгоспхімії. У землю увігнали дві сотні паль, на майданчику залили тисячу (!) кубометрів бетону. Потім з’явилася перша металева ємність – так звана банка – на три з половиною тисячі тонн зберігання зерна. Обладнали під’їзну залізничну гілку, встановили ваги, засоби відвантажування. Проте найголовніше – здійснили пуск сушильної установки. Привезли її аж із Бразилії. (Аналоги такого устаткування успішно функціонують ще й в Аргентині та Канаді). Це дійсно хороше обладнання, яке працює за особливою технологією (під вакуумом), що мінімізує вплив такого фактору як дим і викиди з котла продуктів згоряння. Річ у тім, що основне паливо - це дрова. На більшості сушарок області використовують природний чи зріджений газ, солярку, а це дорого в наш час. Застосування дров значно (приблизно на 33%) здешевшує виробничий процес і дозволяє ефективніше конкурувати на ринку. Загальна потужність установки – 7 мегаВат. Щоб людям було зрозуміліше: у разі необхідності нею можна б було опалювати мікрорайон п’ятиповерхівок з площею житла більше 70 тисяч квадратних метрів.
Проектна потужність сушарки – 700 тонн на добу. (При початковій вологості зерна до 25%). Протягом першого етапу роботи, що стартував наприкінці жовтня, вже висушили 4000 тонн своєї кукурудзи і з 11 листопада розпочали приймати зерно інших сільгоспвиробників з Сосницького та Менського районів. У перспективі – розширення такого роду співпраці з аграріями всієї півночі Чернігівської області. Зрештою, послуга сушіння у Щорсі завдяки енергоефективності завжди буде дешевшою, ніж у найближчих конкурентів. До того ж «Імпульс» належним чином користуватиметься своїм географічним розташуванням та зручними транспортними – зокрема залізничними – комунікаціями. До кордону з Білорусією зовсім близько, а звідти зерно транспортуватиметься в прибалтійські порти й відправлятиметься морем до покупців у далеких країнах.
Говорячи про плани, Григорій Синельник зауважує: будівництво зернокомплексу передбачає чотири етапи. У найближчі роки буде зведено ще чотири «банки», щоб довести потужності зберігання до 18 тисяч тонн. Паралельно буде практикуватися, як і зараз, розміщення кукурудзи на строк до 6 місяців у поліетиленових «рукавах». Довжина одного такого мішка – 70 метрів при діаметрі 3 метри. Вміщується туди до 200 тонн зерна. Зберігається продукція завдяки природньому фактору: дихаючи, кукурудза виділяє вуглекислий газ і він її ніби консервує.
У принципі, ще потрібно довести до повного завершення процес сертифікації лабораторії підприємства і сертифікації складів - щоб отримати право на зберігання зерна державного аграрного фонду. Та й заготівля великого обсягу дров – теж важливе питання. Але робота йде, справа рухається вперед, а це додає оптимізму: в житті з’являється щось нове, значить, майбутнє може бути кращим. Наразі інвестори вклали в об’єкт вже понад двадцять мільйонів гривень, пізніше планується вкласти ще не менше десяти мільйонів.
Наостанок треба розповісти, що до відкриття зернокомплексу в Щорсі свого часу виявили велику увагу виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації Сергій Журман, заступник голови ОДА Костянтин Лубенцов і директор департаменту агропромрозвитку ОДА Олександр Савченко. Вони особисто відвідали будівництво об’єкту, поцікавилися перебігом реалізації цього інвестиційного проекту. Зокрема, Олександр Савченко так прокоментував побачене: «В області працює більше ста вісімдесяти зерноскладів, з них на 21 використовують для сушіння дрова. Але у Щорсі елеватор із такою зерносушаркою не має аналогів в Україні за потужністю. Це для Чернігівщини і гордість, і приклад для наслідування одночасно».
Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий