понедельник, 3 ноября 2014 г.

Поважний вік фронтовика


Петру Омеляновичу Білашку – 90 років.


Він відома в районі людина, справжній фронтовик, учасник війни з Німеччиною. Після перемоги на багато десятиліть присвятив себе роботі в сільськогосподарській галузі.
З нагоди поважного ювілею до ветерана завітали голова райдержадміністрації П.Мірошниченко і голова райради І.Орда, вручивши йому спільну Почесну грамоту. Лунали щирі привітання, подяки за ратні подвиги і мирну працю, побажання міцного здоров’я, родинного тепла, любові з боку дітей, онуків та правнуків. А голова ветеранської організації Л.Кравець щиро зичила ювіляру довголіття й добра.


П.О. Білашко народився в сусідньому Менському районі, в сім’ї довгожителів з козацьким корінням. (Один з його предків відійшов у вічність у віці аж 107 (!) років). Попри життєві випробування і тягар часу Петро Омелянович досі зберіг глибоку пам’ять і ясний розум. Хоча й жартує: «Інколи забуваю, що сталося вчора, але ось як було сімдесят років тому – згадую до дрібниць. Особливо те, що принесла з собою війна. У складі Чернігівської дивізії пройшов із боями тисячу кілометрів, форсував великі річки, брав участь у тяжких боях на території Східної Прусії. Довелося побачити навіть узбережжя Балтійського моря. Кьонігсберг, Данціг, Штеттін – ось географія військового походу, що випав на мою долю. Особливо запам’яталося, коли наш артилерійський дивізіон заступив дорогу багатотисячному ворожому угрупованню, що проривалося з оточення. Нас – тридцять бійців при семи гарматах, а німців – безліч. Я з кулеметом обладнав позицію в двоповерховому будинку і не давав піхоті супротивника наблизитися до гармат. Страшно було в бою, стільки крові, стільки загиблих, але, як і в усі часи, саме стійкість звичайних солдатів вирішила долю перемоги… А тепер же хочу сказати спасибі усім, хто пам’ятає про наше військове покоління. Така шана і увага дійсно гріє кожне ветеранське серце й ніби нагадує: ми зробили все можливе заради кращого майбутнього Вітчизни».
Фото
Олега МІРОШНИЧЕНКА

Комментариев нет:

Отправить комментарий