понедельник, 3 ноября 2014 г.

НА ТУР’ЯНСЬКИХ ПОЛЯХ КИПИТЬ РОБОТА

Великовагові вантажні автомобілі у Тур’ї повертають на одному повороті: вуличка веде на кукурудзяне поле, де снують три Джон Діри. Комбайни майже без перерви у полі з липня. Спочатку збирали ранні зернові, потім – сою. Згодом на них поміняли жатки й знову потужна техніка вирушила на лани.






Тур’янське відділення псп «Прогрес» кукурудзу вирощувало на 1319 гектарах. На четвер качанисту зібрали на 720 гектарах.
- Якщо дозволить погода, - розмірковує керуючий відділенням В.М. Гвоздьов, - повинні за десять днів справитися з рештою. Агрегати виходять у поле зрання і повертаються близько десятої вечора. До комбайнерів претензій немає, аби лишень техніка не підводила. Втім, не цінувати зараз свою роботу не можна, адже оплата праці достойна. Точно скажу, що в селі більшої зарплати не знайдеш.
Усі три екіпажі працюють напружено, пам’ятаючи, що «Осінь на рябому коні їде» (нар. прислів’я – автор). На зміну гарній погоді у будь-яку мить може прийти дощ. Тому Василь Гаврилюк із Романом Северином, Євген Кириченко з Євгеном Кириєнком та Андрій Селяков із Артемом Малим не збавляють високого темпу. Щодня у їхньому доробку від 250 до 300 тонн намолоченого зерна. Минулого вівторка до п’ятої години вечора урожай було зібрано на 40 гектарах, а до кінця зміни передбачалося впорати ще не менше, ніж 20 гектарів. Бувають дні, коли доробок сягає 75 гектарів.
Щоб не було затримок із вивільненням бункерів та щоб з цієї причини комбайни не простоювали, на перевезення зерна задіяна велика кількість техніки. Трактористи і водії Расим Найдьонов, Микола Фориш, Володимир Губський, Анатолій Сердюк, Василь Авраменко, Віктор Вовчок, Олександр Світличний та Андрій Деркач возять урожай кукурудзи на зберігання до складів у Тур’ї, на базу колишнього ЩЕМЗу, у Хотуничі. Сушильне господарство працює з великим навантаженням.
У господарстві триває осінній комплекс польових робіт. Паралельно із збиранням урожаю кукурудзи механізатори продовжують піднімати зяб. Володимира Невмовенка ми застали на тракторній бригаді: потрібно було виконати незначний ремонт, щоб знову повернутися в поле. До його трактора (до речі, також марки Джон Дір) агрегатований глибокорозпушувач, котрий розпушує грунт на глибину до 40 сантиметрів. За день виробіток сягає до 67 гектарів.
Словом, у господарстві до свого професійного свята – Дня працівника сільського господарства - планують завершити усі роботи.

Валентина
ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий