понедельник, 3 ноября 2014 г.

Пам’ять про них залишиться назавжди

Цього вівторка в Єліному відбулася церемонія перепоховання праху десяти бійців радянської армії, які загинули у 1941 році. Вшанувати пам’ять полеглих прибули мешканці села, школярі, голова райдержадміністрації П.Мірошниченко, голова райради І.Орда, сільський голова Н.Кухаренко. Почесну варту було організовано прикордонниками ВПС «Щорс».




Як розповів «Променю» директор обласного історичного музею С.Лаєвський, процес перепоховання започаткували активісти обласного пошукового клубу «Пам’ять Перемоги».
«Ще навесні цього року, коли вдалося виявити прах десяти загиблих під Ількучею, Загребельною Слободою та в урочищі Киї, - додав молодший науковий співробітник меморіального комплексу партизанської слави «Лісоград» Д.Дрозд, - розпочалася тривала робота: оформлялися необхідні документи і паралельно встановлювалися імена невідомих солдатів. В одному випадку пошуковцям пощастило знайти медальйон-капсулу з папірцем, на якому проглядався напис – В.П. Шустов, 1920 р.н. Як з’ясувалося, це – уродженець Липецької області Росії. Завдяки опублікованому оголошенню в одній тамтешній газеті було встановлено контакт з його племінницею. На початковому етапі підготовки до перепоховання допомогу нам надав міський голова Р.Зуб. І ось нині загиблі бійці знайшли свій останній спочинок у братській могилі».
Виступаючи перед присутніми, сільський голова Н.Кухаренко, серед іншого, схвильовано зауважила: «Хай солдати спочивають з миром». А директор обласного музею С.Лаєвський у своїй промові констатував, що в наш час, як і 70 років тому, українці вимушені воювати за свою незалежність. Однак перемога обов’язково буде і тепер, бо на нашому боці – правда, ми захищаємо рідну землю. І пам’ять про кожного захисника Вітчизни залишиться назавжди: у розповідях вдячних нащадків та музейних експонатах.
Обряд поховання здійснив настоятель сільського храму Святої Покрови Богородиці отець Володимир. Присутні хвилиною мовчання вшанували загиблих у роки Великої Вітчизняної війни. Старенька бабуся поклала на солдатську домовину пакетик з бубличками. Біля пам’ятного обеліска в центрі Єліного з’явилося ще одне військове поховання. Вічна їм пам’ять…
Фото Олега МІРОШНИЧЕНКА

Комментариев нет:

Отправить комментарий