пятница, 14 ноября 2014 г.

Проходження служби у військовому резерві

Відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу” громадяни України проходять службу і у військовому резерві Збройних сил України.
Переваги її полягають у тому, що громадянин, якій уклав контракт з Міністерством оборони, на час виклику для виконання обов’язків служби вже має попередню підготовку саме в складі відповідної військової частини, військовому колективі, який раніше вже мав досвід бойового злагодження.
Згідно з Указом Президента від 29 жовтня 2012 р. на службу у військовому резерві приймаються громадяни (крім тих, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації), які пройшли професійно-психологічний відбір, перевірку рівня фізичної підготовки та визнані придатними до служби у військовому резерві за станом здоров’я: громадяни, які не мають військових звань, з відповідною освітою, віком від 18 до 40 років, – на службу у військовому резерві на посадах рядового складу; військовозобов’язані, які не мають військових звань офіцерського складу, з відповідною освітою та спеціальною підготовкою, віком від 18 до 40 років, – на службу у військовому резерві на посадах рядового складу, сержантського і старшинського складу; офіцери запасу, які не досягли граничного віку перебування в запасі II розряду, - на службу у військовому резерві на посадах офіцерського складу. Громадяни, які приймаються на службу у військовому резерві, проходять обов’язковий медичний огляд. У разі прийняття громадянина на службу у військовому резерві з ним укладається контракт і він продовжує працювати за основним місцем роботи.
Виклик резервістів для виконання обов’язків служби у військовому резерві здійснюється командирами військових частин у мирний час (особливий період) відповідно до рішення Президента або планів підготовки резервістів ЗСУ.
Призов резервістів під час оголошення мобілізації здійснюється командирами (начальниками) військових частин, в яких вони проходять службу у військовому резерві, відповідно до Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. За час призову резервістів до лав Збройних Сил за ними зберігається місце роботи та середня заробітна плата. За результатами залучення резервістів на збори у мирний час наприкінці поточного року виплачується грошове забезпечення у розмірі двох мінімальних зарплат від Міністерства оборони. При проходженні служби за контрактом резервістам виплачується грошове забезпечення згідно з посадами, які вони займають при виконанні службових обов’язків у Збройних Силах.
І.БАТЮК, військовий комісар Щорського РВК

Комментариев нет:

Отправить комментарий