пятница, 14 ноября 2014 г.

ХВАЛА РУКАМ, ЩО ПАХНУТЬ ХЛІБОМ!

Кожного року глибокої осені наш народ висловлює свою велику вдячність і шану сільським трударям, які забезпечують нас хлібом і до хліба, гарантують продовольчу безпеку держави. Щодня, часто без вихідних, селяни виконують свою нелегку працю, без патетики й гучних слів дбають про кожного з нас. Працівники агропромислового комплексу району нині святкують свою чергову перемогу, зібравши рекордний урожай зернових. Про те, яким був сільськогосподарський рік, що минає, наша розмова із начальником управління агропромислового розвитку РДА Н.О. ДЯТЕЛ.


- Зі святом Вас, Надіє Олексіївно, і всіх невтомних працівників сільського господарства – механізаторів і тваринників, керівників і спеціалістів галузі. З якими трудовими здобутками зустрічаєте його?
- У нелегкий для країни час на руках сільських трударів лежить забезпечення країни продовольством. Тому необхідно віддати належну шану і подяку за відданість обраній професії та вклад у розвиток аграрного сектора. Нинішнє свято – вінець напруженого та наповненого повсякденною працею року, який приніс району найбільший за всю історію урожай зернових культур. Завдяки любові до землі, виключній працездатності, своїм знанням та природній мудрості, попри всі негаразди, ви своєю працею довели високу життєздатність села. Нинішнього року працівники галузі, керівники та фахівці господарств, фермери доклали немало зусиль для того, щоб посилити позитивні тенденції у розвитку сільськогосподарського виробництва району. Перш за все за 9 місяців обсяг капітальних інвестицій у сільське господарство Щорсівщини становить 8,2 млн. грн. Найбільше інвестовано в СТОВ «Щорссільгоспсервіс» і приватні сільськогосподарські підприємства «Прогрес» та «Яна Плюс». За оперативними даними сільгоспформувань придбано 40 одиниць техніки на загальну суму 3,6 млн. грн. Ведуться роботи з будівництва другої черги зерносушильного комплексу (елеватора) на 30 тис. тонн у псп «Яна Плюс» та будівництву зерноскладу із зерносушаркою у ПВКП «Імпульс». Зерносушарка потужністю 700 тонн на добу працює на альтернативному паливі. Усього в районі працює п’ять сушарок, потужність яких складає 2480 тонн на добу. Ми вже надаємо іншим районам послуги з сушіння зерна.


- Хотілося б почути, так би мовити, з перших вуст про цьогорічний здобуток наших хліборобів.
- Уперше за роки незалежності України очікуємо отримати близько 56 тис. тонн зернових культур у фізичній вазі. Це значна перемога наших хліборобів. Урожайність зернових складе понад 37 цн з гектара. Це стало можливим перш за все за рахунок розширення посівів кукурудзи на зерно, поліпшення насінництва (посіви зернових були проведені насінням не нижче другої репродукції), 95 відсотків площ під посів були підготовлені за енергозберігаючою технологією, збільшено внесення мінеральних добрив – на один гектар ріллі внесено 74 кілограми діючої речовини. За 10 місяців поточного року валової продукції вироблено на 86,7 млн. грн. у порівняних цінах 2010 року, що на 30,1 млн. грн. більше проти минулого року. На площі 5,1 тис. га проведено заплановані посіви озимих культур та підготовлено понад 6 тис. га під урожай майбутнього року. У 2014 році посівна площа склала 20,5 тис. га, що на 3,2 тис. га більше проти минулого року. Сподіваюся, що наступного року усі ці показники у рослинництві ми закріпимо та наростимо виробництво. Керівники й спеціалісти господарств більше уваги приділяють енергозберігаючим технологіям на вирощуванні сільгоспкультур, належної уваги надають насінництву та закупівлі мінеральних добрив.
- Будь-ласка, Надіє Олексіївно, кілька слів про тваринницьку галузь АПК.
- Якщо в рослинництві намітилися позитивні тенденції, то у тваринництві виробництво валової продукції за 10 місяців складає 9,1 млн. грн. або 75 відсотків до минулого року. Перспективи розвитку на наступний рік будуть складні, бо у трьох господарствах рішенням власників та у зв’язку зі зміною напрямку виробничої діяльності повністю реалізоване поголів’я великої рогатої худоби. А от ТОВ «МК «Добробут» навпаки, значно розширило виробництво тваринницької продукції. З початку року до рівня торішнього вироблено 110 відсотків яєць, 111 – м’яса птиці. Цьогоріч у півтора раза наростили поголів’я птиці. Керівництво птахопідприємства чуйно реагує на кон’юнктуру ринку, вивчає, що він диктує. Директора «Добробуту» П.І. Капицю до професійного свята нагороджено Почесною грамотою Міністерства аграрної політики та продовольства. Рік був напруженим, але тваринники домоглися певних успіхів. У псп «Яна Плюс», СТОВ «Щорссільгоспсервіс» та свк «Райдуга» діють доїльні зали. Ще одна приємна новина: вперше за три роки дві багатодітні сім’ї найближчим часом безкоштовно за державною програмою отримають нетелів.
- «Хвала рукам, що пахнуть хлібом!» Дійсно, краще не скажеш, адже саме скромні трударі забезпечують народ України продуктами.
- Основне наше багатство на селі – люди. Напередодні свята було підбито результати трудового змагання між працівниками сільськогосподарських підприємств. У семи номінаціях переможцями у 2014 році визнано: В.М. Щербина із СТОВ «Щорссільгоспсервіс» - «Кращий комбайнер»; А.Я. Марченко із псп «Прогрес» – «Кращий механізатор»; М.І. Ващенко із СТОВ «Щорссільгоспсервіс» - «Кращий водій»; Л.В. Микитенко із псп імені Ватутіна - «Кращий працівник з виробництва молока»; Д.В. Грищенко з псп «Яна Плюс» - «Кращий майстер з виробництва яловичини»; А.О. Симан із ТОВ «МК «Добробут» - «Кращий працівник з виробництва продукції птахівництва»; В.В. Тебенко із свк «Райдуга» - «Кращий фахівець сільського господарства». Крім того, грамоти, подяки отримали з нагоди професійного свята працівники та керівники й спеціалісти сільгоспформувань. Усім без винятку трударям, ветеранам сільськогосподарського виробництва наша вдячність за те, що ви віддавали й продовжуєте віддавати аграрній сфері кращі роки свого життя. Міцного вам здоров’я, високих результатів у роботі, щастя, добра, наснаги.
Розмову вела
Валентина ВОЛОКУШИНА

Комментариев нет:

Отправить комментарий