пятница, 14 ноября 2014 г.

Допоможуть субсидії

В умовах зростання цін і тарифів на житлово-комунальні послуги постало питання щодо спроможності населення їх оплачувати. Держава пропонує ряд заходів щодо посилення соціального захисту громадян. Зокрема, головним механізмом забезпечення соціального захисту найбільш вразливих верств населення залишається програма житлових субсидій. Вона гарантує малозабезпеченим громадянам стабільність витрат на оплату житлово-комунальних послуг незалежно від зміни вартості послуг. З 1 жовтня розрахунок житлових субсидій проводиться вже за новим порядком, що гарантує більш гнучку систему обрахування відсотку обов’язкового платежу.


Окрім цього, з 1 липня 2014 року населення має можливість скористатись новою державною соціальною програмою компенсації додаткових витрат. Компенсація розраховується як різниця між розміром плати за послуги з газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води після підвищення цін і тарифів на послуги, а також розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на послуги.
За інформацією департаменту соціального захисту облдержадміністрації, на сьогодні в області субсидіями на житлово-комунальні послуги користуються майже 17 тисяч сімей. Організаціям за надані послуги вже відшкодовано більше 33 мільйонів гривень. А 12-и тисячам сімей призначено субсидію на придбання твердого палива та скрапленого газу.
Як зазначають фахівці, за компенсацією додаткових витрат на житлово-комунальні послуги до органів соціального захисту населення області наразі звернулась 191 сім’я. Це зовсім незначна кількість громадян, які потребують державної допомоги. Адже через низьку платоспроможність таких родин в області значно більше. Саме тому департамент соціального захисту населення облдержадміністрації ще раз нагадує, що для отримання компенсації громадянам необхідно звернутися до органів соціального захисту за місцем проживання, надати довідку про склад сім’ї, довідку про доходи кожного члена сім’ї та написати відповідну заяву. У 10-ти денний термін будуть зроблені відповідні розрахунки та призначена компенсація.
За телефоном «гарячої телефонної» лінії 5-60-97 департаменту соціального захисту ОДА можна отримати будь-яку інформацію або консультацію щодо механізмів нарахування субсидій та компенсаційних виплат.

Постановою Кабінету Міністрів від 6.08.2014 р. встановлено такі державні соціальні стандарти у сфері житлово-комунального обслуговування.
Соціальна норма для оплати користування житлом, централізованого та індивідуального опалення (теплопостачання) для надання субсидій у розмірі 13,65 кв. м площі на одну особу та додатково 35,22 кв. м на домогосподарство, тобто 48,87 кв. м на одну особу. У разі використання природного газу для індивідуального опалення – 7 куб. метрів природного газу на 1 кв. метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період. У разі використання електричної енергії для індивідуального опалення - 65 кВтг на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період. Для користування послугами з централізованого постачання холодної води - 2,4 куб. метра на одну особу на місяць за наявності централізованого постачання гарячої води та 4 куб. метри на одну особу - за відсутності централізованого постачання гарячої води. Для користування послугами з централізованого постачання гарячої води - 1,6 куб.
Для користування послугами з централізованого водовідведення - 4 куб. метри на одну особу на місяць. За наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання - 6 куб. метрів на одну особу на місяць. За наявності газової плити в разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача - 9 куб. метрів на одну особу на місяць. За наявності газової плити та газового водонагрівача - 18 куб. метрів на одну особу на місяць.
Залежно від особливостей регіонів та типу будівель соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами визначаються з урахуванням коригуючих коефіцієнтів, які для Чернігівської області становлять: для індивідуальних житлових будинків - 1,134, для багатоквартирних будинків - 0,553. Таким чином місячна норма використання природного газу для опалення індивідуальних будинків на одну особу становитиме 387,93 куб. м (48,87 кв. м х 7 х 1,134). Місячна норма використання природного газу для опалення багатоквартирних будинків на одну особу становитиме 189,17 куб. м (48,87 х 7 х 0,553).

Комментариев нет:

Отправить комментарий