понедельник, 10 ноября 2014 г.

І знов димить…

Минає тиждень за тижнем, а підпали природних угідь у нашому краї тривають. Під Щорсом, Займищем, Кучинівкою та іншими населеними пунктами горять поля, болота, плавні. (Подібна пошесть шкодить й іншим північним районам Чернігівської області).



Напевно, вже всі розуміють, що ні про яке «необережне поводження з вогнем невстановлених осіб» мова не йде. Це хтось робить умисно. Димова завіса майже щодня накриває Щорсівщину. Сморід, неможливість вільно дихати, загострення хвороб - ось що турбує місцевих мешканців. Минулого тижня забила на сполох щорсівчанка Л.Ю. Андрієнко. Вона звернулася до редакції «Променя» з розповіддю про пожежу в болоті за околицею міста, де вулиця Купали. Жінка цілком логічно перелічила державні структури і служби, які повинні протидіяти вогняній небезпеці, й поставила риторичне запитання: коли припиниться їхня бездіяльність? Частка правди в її словах є. Але треба б у людей спитати, а чи впіймали вони (або – допомогли впіймати) негідника, який серед білого дня запалив суху траву? Вже час зрозуміти, що ані правоохоронці, ані пожежні паліїв не впіймають. Єдина надія – на об’єднані дії простих громадян, які власними зусиллями наведуть порядок. І це стосується всіх нормальних людей – багатих і бідних, з посадами і без, здорових і хворих, бо, зрештою, задимленим повітрям однаково дихає кожен з нас.
І ще один аспект: заливати з пожмашини тліюче торфовище можна (як це зробили минулого тижня у Щорсі), але коштує така справа дуже дорого. Лише уявіть, скільки тонн пального виїздили на своєму транспорті пожежні, реагуючи на виклики «від Безуглівки до Смячі». А літр бензину чи солярки обходиться більш, як у 15 гривень…
Наостанок треба навести слова керівника місцевого підрозділу служби з надзвичайних ситуацій А.Терещенка. За його словами, громадське реагування на пожежі в природних угіддях нормально поставлене хіба що в Кучинівці та ще в кількох селах. Решта ж сільських голів чомусь далеко не завжди беруть собі за клопіт належним чином протидіяти поширенню вогняної стихії. І таке ставлення до проблеми слід змінити.

Комментариев нет:

Отправить комментарий