понедельник, 3 ноября 2014 г.

Від народження і до останнього подиху

Середній розмір субсидії на ЖКП складає 66 гривень на місяць на кожну сім’ю. Субсидію на придбання твердого палива та скрапленого газу призначено 841 сім’ї на суму 761,9 тис грн. Середній розмір субсидії становить 906 грн. на рік на одне домогосподарство.
- Давайте, Ольго Василівно, закінчимо із статистикою і поговоримо про колектив очолюваного Вами управління, адже саме фахівці працюють із людьми, котрі потребують державної підтримки.


- Наше управління налічує 25 спеціалістів: восьмеро працює у відділі виплат і компенсацій; відділи персоніфікованого обліку пільгових категорій громадян, праці та трудових відносин, фінансово-господарчий налічують по троє фахівців; сектори з питань обслуговування інвалідів, ветеранів війни та праці, а також у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС та контролю за Пенсійним фондом держави мають по двоє спеціалістів. Соціальний інспектор здійснює контроль за цільовим використанням призначених коштів. Загальне керівництво й координація дій - за начальником та його заступником. Тісно співпрацюємо з територіальним центром соціального обслуговування, де близько сотні чоловік забезпечують надання соціальних послуг. Адже кожен третій мешканець району отримує якусь допомогу. Іншими словами – соціальну виплату. Ми здійснюємо 18 видів різних виплат, із них майже 70 відсотків – сім’ям із дітьми. Працівники відділу грошових виплат і компенсацій несуть значне навантаження, адже станом на 1 жовтня на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, перебуває 7015 мешканців Щорсівщини. Разом із фахівцями відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій дбають про грошові виплати та відшкодування надавачам житлово-комунальних послуг. В умовах підвищення цін і тарифів на компослуги передбачена компенсація на оплату послуг газопостачання, централізованого опалення, постачання гарячої води. У разі необхідності наші працівники прораховують, чи доцільно з цього приводу звертатися. Тим паче, якщо раніше непрацюююча людина не могла претендувати на отримання субсидії, то зараз їй можна звернутися за компенсаціями.
- Ви кажете, що у сфері вашої діяльності з’явилася нова категорія громадян – переселенці.
- У полі особливої уваги громадяни, які приїжджають з тимчасово окупованих територій та із зони АТО. У районі створений штаб для переміщених осіб. Згідно з постановою кабміну, звернувшись до управління соцзахисту населення, переселенці отримують довідку про взяття на облік та призначається їм допомога на житлово-комунальні послуги. Пенсіонери й діти одержують по 884 грн. на місяць, а люди працездатного віку – 442 грн. Якщо упродовж двох місяців остання категорія не працевлаштовується, розмір виплат зменшується вдвічі, а потім і взагалі знімається. Нині оформляємо документи, створена база, починаємо нарахування. Тобто ми опікуємося цією категорією людей.
- Не меншої уваги потребують і, що головне, - заслуговують сім’ї мобілізованих в зону АТО. Який соціальний захист мають представники цієї категорії?
- Маємо відповідні доручення голови облдержадміністрації щодо підвищення рівня соціальної захищеності цієї категорії. Ми подали і сесія районної ради прийняла доповнення до районної програми по підтримці сімей військовослужбовців - учасників та сімей загиблих у зоні АТО. Ідеться про часткове покриття витрат на житлово-комунальні послуги. Одночасно забезпечуємо соціальний захист мешканців району і тих, хто прибув до нас, грошовою допомогою, гуманітарною. Інша справа, що у нас не такі великі можливості. Комісія по наданню матеріальної допомоги громадянам, які опинилися в складних життєвих умовах, старається надати усе, що передбачене в межах нашої компетенції, для поліпшення соціального захисту громадян.
- Ольго Василівно, колективу управління соціального захисту працюється непросто, адже спеціалісти щодня спілкуються саме з отими людьми, які потрапили в складні життєві умови. Будь-ласка, кілька слів про ваших фахівців.
- Середній вік працюючих – 39 років, але переважає у нас молодь. Усі вони – фахові спеціалісти, працюють не менше трьох років. До нас приходять відвідувачі з різним баченням вирішення своїх проблем, тож нерідко доводиться вислуховувати несправедливі докори. Але ми – посередники між виконавчою владою і людьми. Діємо суворо у рамках закону, адже йдеться про державні кошти. Нас регулярно перевіряють контролюючі органи. Наші фахівці відстоюють інтереси усіх категорій населення. Приміром, сектор по роботі з інвалідами забезпечує їх засобами пересування, ортопедичним взуттям, протезами. Хто хоче – оздоровлюється. Тісно співпрацюємо з колегами із центру зайнятості, районного управління Пенсійного форду України в Щорському районі, центром соціальних служб для молоді, службою неповнолітніх тощо.
Вітаючи усіх колег із професійним святом, серед інших зичень хочу побажати кращого фінансування, щоб фаховість у нас зберігалася, не було плинності кадрів, адже за рік хорошого спеціаліста не підготуєш. У нашій роботі важливі досвід і уміння спілкуватися з людьми. Дуже хочеться, щоб ми у повному обсязі забезпечували соціальний захист населення, хочеться відчувати вдячність і шану від людей і щоб наша праця гідно оцінювалася державою.
Розмову вела Валентина ВОЛОКУШИНА, фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий