понедельник, 3 ноября 2014 г.

Кожен голос – за краще майбутнє

Вже давно помічено, що шурхіт бюлетенів під час підрахунку навіює сон на деяких людей. Підтвердився цей факт і 26 жовтня на виборчій дільниці в Щорській автошколі. Одна зі спостерігачок, зручно вмостившись у кріслі біля аптечки, стулила очі, відкинула голову назад, трохи роззявила рота й «поринула в обійми Морфея».
Голова комісії О.А. Колесник прокоментувала таку картину з гумором: «Говорімо тихіше, людина спить…»
Загалом голосування протягом дня на дільниці тривало нормально. Все, як і завжди: ДВК працює, люди голосують. Чи не єдиною новацією стала поява немісцевих молодих людей (коротко стрижених, спортивної статури) – вони представилися працівниками преси. Що за інформацію вони збирали і для яких статей – лишилося невідомим. Ближче до завершення процесу народного волевиявлення гості Щорсівщини кудись зникли…
Нарешті надійшла восьма година вечора. Співробітники міліції зачинили двері й члени комісії взялися за встановлення результатів голосування. Передовсім було з’ясовано, скільки громадян взяли участь у позачергових виборах депутатів Верховної Ради. Згідно з протоколом у списках виборців налічувалося 2383 людини, а скористалися своїм правом обирати 1138. (Це трохи менше, ніж 50%. Варто нагадати, що 25 травня, на президентських виборах, активність спостерігалася вища – тоді бюлетені отримали 1356 наших земляків). Потім надійшла черга доволі марудної і бюрократичної роботи: складання документації, «погашення» невикористаних бюлетенів – їм ножицями відрізали кутики. Більше двох тисяч папірців всіяли підлогу приміщення, де відбувався підрахунок голосів. Спостерігачка від кандидата В.Трофименка – Ірина Нохрін (теж немісцева) не втрималася і, щоб хоч трохи пожвавити процес, взялася підмітати підлогу, зносячи «фантики» в смітник. Надалі справа рухалася наступним чином: почергово скриньки звільнялися від бюлетенів, члени комісії складали їх у два стоси («одномандатні» й «багатомандатні»), і вже тоді – рахували. Відразу було зауважено, що 20 громадян зробили свій вибір удома. З усієї кількості бюлетенів, якими голосували за партії, визнано недійсними 25 штук, а ось за кандидатів-мажоритарників – аж 56. Причини виявилися різними. Чимало хто, не побачивши графи «Проти всіх», просто перекреслював або обписував бюлетень, висловлюючи таким чином свою політичну позицію. Дехто писав лайливі слова, матюки. Дивний факт, але комісія виявила незаповнені бланки бюлетенів (без позначок), один – без відповідних штампів навпроти прізвища вибулих кандидатів.
І ось врешті-решт ближче до опівночі підрахунок завершився. Найбільшу підтримку здобув Блок Петра Порошенка – 298 голосів. Відчутно від нього відстав Народний фронт Арсенія Яценюка - 193. На умовному третьому місці опинився Олег Ляшко з Радикальною партією – 160. (За п’ять місяців, що минули від виборів Президента, він втратив 70 «пунктів»). Несподіваним виявився результат нової політичної сили «Самопоміч» - її вподобали 88 виборців. Неймовірно «схудла» підтримка партії Юлії Тимошенко. (Нині – лише 69, було у травні – 210). У комуністів – 59 голосів, в Опозиційного блоку (колишніх прихильників Партії регіонів Януковича) – 50, «Громадянська позиція Анатолія Гриценка і «Сильна Україна» Сергія Тігіпка набрали порівну – по 46. У «Свободи» - 23, у «Сили і честі» - 2. П’ять партій не знайшли поміж місцевих мешканців жодного прихильника.
Цікавим виявився підсумок і в так званих мажоритарних перегонах. Анатолій Євлахов став лідером (459), Ігор Рибаков відстав від нього доволі відчутно (366), а ось Іван Якуб набрав лише 57. У решти успіхи ще скромніші.
Показово, що процес встановлення результатів відбувся доволі швидко і без якихось ексцесів. Це є опосередкованою ознакою того, що до системних фальсифікацій ніхто не вдався. (Воно й справді – коли все робиться згідно із законом і без лихого умислу, то справа рухається швидше). Одним словом, народний вибір зроблено і зафіксовано, тепер залишається подивитися, яким чином і коли новообрані депутати виправдають очікування суспільства. Бо народний терпець вже закінчується і колись люди зможуть дуже жорстко спитати за обіцяне і незроблене. Зрештою ж, вони беруть участь у виборах заради кращого майбутнього своєї країни, а не для статистичної звітності.
Епізод
Під час виборів у Щорсі присутніх на дільниці в гімназії просто здивувала пенсіонерка Пелагея Пилипець. Їй – 98 років, але вона сама прийшла проголосувати. Попри вельми похилий вік, старенька не забула про свій громадянський обов’язок. Своїм вчинком Пелагея Пилипець ніби продемонструвала, що не можна в наш час бути байдужою, не дбати про майбутнє своєї країни. Один зі спостерігачів на дільниці – С.В. Кононенко – навіть склав вірш про цю пенсіонерку.
Так много узнала,
Так видела много,
Почти век вилась
Ее жизни дорога.
Она без остатка себя отдавала,
Стране, Украине. Для нас, для детей,
О, Господи, сделай же мир
Хоть немного светлей!
Олег
МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий