воскресенье, 23 ноября 2014 г.

Не мовчіть, коли в сім’ї вас лають і б’ють

Зазвичай існує широко розповсюджений міф, що насильство в родинах – це проблема тільки неблагополучних родин, і майже завжди сімейне насильство пов’язане з пияцтвом і бідністю.
Однак насильство властиве для всіх соціальних груп і не залежить від економічного становища родини в цілому. В Україні проблема домашнього насильства практично не вивчалася. Тільки протягом останнього часу теми насильства у родині стали предметом публічного обговорення. Для того, щоб перемогти реальне зло, його треба зазнати, відкрито обговорити проблему та шукати шляхи вирішення. Але постає інша проблема: постраждалі від домашнього насильства бояться повідомляти відповідним службам або просто не знають, до кого звернутись за допомогою чи не усвідомлюють, що над ними вчиняють насильство.
Жертвою домашнього насильства може стати будь-хто: жінка, яку постійно лає і б’є її чоловік, дівчинка-підліток, що страждає від сексуальних переслідувань свого вітчима, хлопчик, якого лупцює мати-алкоголічка, старенька бабуся, що її ненавидять власні діти. Такі дії можуть заподіяти шкоду фізичному чи психічному здоров’ю або навіть призвести до смерті постраждалого. Причинами ж того, чому жінки не подають скарг у зв’язку з насильством, є тиск суспільних і родинних обставин та бажання зберегти відносини. Культурні та релігійні традиції також присутні серед перешкод, що ускладнюють боротьбу з насильством.
На сьогоднішній день Міністерство внутрішніх справ тісно співпрацює з Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту, щоб вчасно виявляти та запобігати вчиненню насильства в сім’ї. Також цими службами були розроблені спеціальні заходи з попередження насильства в сім’ї.
У разі вчинення особою насильства в сім’ї після отримання нею офіційного попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї служба дільничних інспекторів міліції або кримінальна міліція у справах дітей видає цій особі під розписку направлення на проходження корекційної програми та в триденний строк надсилає до відповідного кризового центру повідомлення про направлення особи на проходження корекційної програми.
Офіційні попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї та захисні приписи виносяться працівниками служби дільничних інспекторів міліції або кримінальної міліції у справах дітей за місцем проживання особи, яка вчинила насильство в сім’ї. Про відмову особи від підписання цих документів у них робиться відповідний запис.

Комментариев нет:

Отправить комментарий