пятница, 25 июля 2014 г.

Джерела ресурсів у районі є








На розширеному засіданні колегії райдержадміністрації, що відбулося 22 липня, одним з головних питань було «Про функціонування об’єктів життєзабезпечення в умовах припинення постачання природного газу з Російської Федерації та стану розрахунків за спожиті енергоносії та житлово-комунальні послуги». Озвучуючи його, перший заступник голови райдержадміністрації Леонід Комісаренко наголосив, що місцева влада не буде чекати відключення об’єктів соціальної сфери від теплопостачання, що вже прийняті розпорядження голови РДА про створення оперативного штабу з питань забезпечення сталого газопостачання.  Планом заходів щодо скорочення споживання природного газу передбачається поступовий перехід установ і організацій бюджетної сфери та інших комунально-побутових споживачів на споживання місцевих видів палива.
- Альтернативним джерелом місцевих паливних ресурсів у районі є дрова, якими район забезпечений в достатній кількості. Протягом останніх років реалізується спроба використання в якості палива відходів деревини, а саме: в цьому напрямку працює ТОВ «Кодалес», де ведеться виготовлення паливних пелетів, - сказав Леонід Костянтинович і додав, що потрібно вести роботу з модернізації котелень тепломережі міста, які давно застарілі і використовують обладнання з низьким коефіцієнтом корисної дії.
Він зазначив: до кінця року передбачається модернізувати газові котельні бюджетної сфери у Щорській районній гімназії та Петрівському НВК, а в рамках співпраці з проектом ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-2», впроваджуються енергоефективні заходи в НВК ЗНЗ І-ІІІ ст. та ДНЗ с.Рогізки, в школі с.Тихоновичі. Ще один важливий аспект у цій справі – використання електричної енергії, дотримання платіжної дисципліни. А вона не завжди ідеальна. Приміром, заборгованість бюджету за надані пільги, субсидії та компенсації населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло- та водопостачання, водовідведення, квартирної плати, вивезення побутового сміття та рідких нечистот (станом на 1.07.2014 р.) складає 215,5 тис. грн.
В обговоренні цього важливого питання взяли участь начальник Щорської дільниці ВАТ «Облтеплокомуненерго» Тетяна Пекельна й голова правління ПрАТ «Комунальник» Анатолій Дуля. Кожен з них детально проаналізував стан справ у своїх структурах, назвав бачення найближчих перспектив.
Продовжила роботу колегії доповідь начальника відділу освіти РДА Тетяни Булденко «Про доступність та якість середньої освіти в районі; стан і шляхи поліпшення». Тетяною Андріївною було оприлюднено такі цифри: в районі функціонує 11 дошкільних навчальних закладів, в тому числі 7 – у складі навчально-виховних комплексів. Протягом минулого року кількість місць в дошкільних навчальних закладах збільшилася з 636 до 656 (за рахунок відкриття в жовтні додатково однієї дошкільної групи на 20 дітей в Новоборовицькому ДНЗ). Відсоток охоплення дошкільною освітою дітей з 3 до 6 років у дошкільних закладах зріс з 68,9% до 81,3%.
Станом на 20 липня в районі працює 20 загальноосвітніх закладів, з них 4 міські школи та 16 сільських. За попередніми даними, в новому навчальному році навчатиметься 2044 учні (у місті 1138, в селі – 906), це – 143 класи. Всього вчителів – 313, тобто майже 7 учнів на 1 вчителя.
За словами Т.А.Булденко, умови навчання у селі й місті дещо різняться, як різниться матеріальна база шкіл і класів. Тому перспектива за опорними школами, яких у районі шість: гімназія, перша школа, Петрівський та Тур’янський НВК, Кучинівська й Новоборовицька ЗОШ І-ІІІ ст. А ще – за високим рівнем методоб’єднань, роботою педагогічних майстерень, участю у конкурсах на кшталт «Учитель року», ставкою на обдарованих дітей, котрі б представляли район на обласних і всеукраїнських олімпіадах. І, звісно, усім треба приділяти увагу розвитку та зміцненню матеріальної бази. Вона, переконана головний освітянин району, мусить стати кращою.
Доповідь Т.А. Булденко продовжив виступ директора Рогізківської школи Ярослава Крота. Виступ і емоційний, і колоритний – з ілюстративними прикладами різних ситуацій, в які потрапляють сільські вчителі і учні.
Третім питанням порядку денного зібрання була інформація керівника апарату РДА Олесі Гориченко «Про стан виконавської дисципліни та роботи із зверненнями громадян в управліннях, відділах райдержадміністрації, виконкомах міської та сільських рад за підсумками І-го півріччя 2014 р.» Вона була взята до відома.
Провів засідання колегії, до речі, вміло і чітко, голова РДА Павло Мірошниченко. У роботі колегії взяв участь голова райради Іван Орда.
З усіх розглянутих питань прийняті відповідні розпорядження.

Олена КОМПАНЕЦЬ
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий