понедельник, 14 июля 2014 г.

Сновом пливли дівочі віночки...

Це поетичне свято люблять усі – від малого до старого, бо воно пов’язує нас із прапращурами, котрі були язичниками: надзвичайно поетичне, пісенне, із хороводами, різними віруваннями і звичаями. Сотні щорсівців і гостей нашого міста минулої неділі зібралися на березі тихоплинного Снову, щоб разом відзначити свято Івана Купала.






Спочатку увагу перетягли на себе найменшенькі учасники свята. Для них працівники районного Будинку культури підготували цікаві ігри та конкурси, які викликали загальне захоплення не лише у малечі, а й зворушення у дорослих. А вже потім настрою додали учасники хору «Спадщина»: «Ой у вишневому садочку», «Розпрягайте, хлопці, коней» і навіть «Гей, наливайте повнії чари!» дзвінкоголосо неслося над тихим плесом річки, запалювало серця. Далі глядачі так само щиро плескали в долоні, зустрічаючи молодих та голосистих солісток РБК, які виконували сучасні пісні.
Свято народне, де хлопці й дівчата водять хороводи, перетворилося на справжнє дійство. Гурти засперечалися, що краще: дівоча Марена чи хлопчачий Купайло. Тим часом усі бажаючі (а це здебільшого малеча) стрибали через кропиву – це щоб дітки росли чемними та слухняними.
Уже починало сутеніти, коли дівчата спустили на воду вінки, загадуючи бажання. Така ж доля чекала й Купайла, який поплив за течією. Тим часом настала черга палити купальське вогнище, котре, як відомо, відганяє всіляку нечисть, що особливо активна цієї ночі.
Зазвичай офіційне свято потім плавно переходить у народне гуляння на березі річки. Але цьогоріч воно було дещо зіпсоване: кажуть про чиюсь заборону виїжджати на берег річки торговельним закладам. Відтак лише лічені сміливці із числа приватних підприємців прибули на пляж і не змогли забезпечити потреби відпочивальників. Добре, якщо ті з дому здогадалися прихопити якісь припаси харчів, інакше мусили подовгу стояти в черзі навіть за морозивом для дітей. Та все ж такі дрібниці не дуже вплинули на загальний настрій людей: хто хотів – знайшов вихід, аби продовжити свято.
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий