пятница, 25 июля 2014 г.

ПРАВОСЛАВНІ ДУХОВНІ ПІСНЕСПІВИ


Їх було усього шестеро: Тетяна Куценко, Надія Чулінда, Марина Єрмак, Ольга Мураха, Алла Ташлик і Яна Фазан – учасників хору Свято-Миколаївського Всецариці храму. З ними – керівник Віталій Трофименко. Їх вік – від майже юного до пенсійного. За фахом вони також дуже різняться між собою: лікар, педагоги, бухгалтер, викладачі музичної школи. Але всіх об’єднує любов до духовних піснеспівів.


Зал дитячої музичної школи ім. Н. Рахліна також зібрав шанувальників духовної музики та невеличкого творчого колективу, який подарував нам дві години неповторного спілкування із творами, що налічують кілька століть, написаними духовними отцями чи людьми світськими – відомими композиторами. Не випадково концерт розпочався із покладеної Миколою Леонтовичем на музику головної молитви «Отче наш». Адже саме з неї все починається.
Ведуча концерту Надія Чулінда поступово вводила слухача в світ православ’я: «Найбільше свято віруючих людей - Воскресіння Христа. Вашій увазі – пасхальні піснеспіви». Чимало з них ми вже чули під час урочистих Богослужінь у Великодні свята. Не менший за значенням празник Різдва Христового. Учасники хору урочисто виконують тропар «Христос народився, славімо його!» та інші твори. Як гімн звучить старовинний піснеспів «Хвалите Господа с небес». Значна частина концерту була присвячена Богородиці. Старовинні, написані в монаших келіях, монастирях, відомими єпископами, композиторами – усіх їх об’єднує велич і урочистість, глибока любов і повага до Діви Марії. Одухотворені обличчя співаків, очі ніби заглядають у душу кожного слухача, бентежать і хвилюють голоси. Кондак іконі Богородиці «Всецариця», візантійський наспів п’ятнадцятого століття «Достойно есть», наспіви Почаївської та Києво-Печерської лавр та інші твори – вони не лише славлять православних святих, а ще й виконують просвітницьку роль.
Слухачі щиро аплодували виконавській майстерності учасників хору, адже співали вони а-капельно, без супроводу музичних інструментів. Жіноче багатоголосся підкреслював єдиний чоловічий голос Віталія Трофименка. До речі, роботу керівника колективу уже відзначено пам’ятним знаком Святителя Філарета. Усі присутні щиро дякували учасникам за їх творчість, висловлювали сподівання на нові зустрічі. Від імені прихожан Свято-Миколаївського Всецариці храму співакам піднесли квіти й побажали творчих успіхів.
Валентина ВОЛОКУШИНА, фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий