понедельник, 21 июля 2014 г.

ПШЕНИЦЯ УРОДИЛА









Величне видовище, від якого перехоплює продих у кожного хлібороба: пшеничним полем ніби пливуть одразу шість комбайнів. Урожай нині радує, тож біля КамАЗу з причепом одночасно завмирають по два степові кораблі. Золотим потоком ллється добірне зерно. Завершальний етап сільськогосподарського року у рослинництві розпочався. Тож працівники СТОВ «Щорссільгоспсервіс» цінують і ефективно використовують кожну погожу годину. О сьомій ранку вони вже на виробничій базі й не зупиняють комбайнів, доки не впаде вечірня роса.
Для кожного з них це не перші жнива. На потужних сучасних «Клаасах» мають високий виробіток комбайнери Олександр Довбиш, Іван Коваль, Віктор Щербина, Микола Клименко, комбайни «Акрос», «Полісся» та «Дон» слухняно підкоряються Миколі Понормарчуку з Валентином Фомським, Василю М’ятенку з Юрієм Мойсіяшем, Володимиру Фомському з Сергієм Марухленком. Постійно чергують на полі водії Валентин Литвиненко, Микола Кабацький, Віктор Сичов та інші. Умовний сигнал – і багатотонні автівки поспішать підставити свої кузови під зернові шнеки.
Директор великого багатогалузевого господарства Н.П. Коваленко зранку на зерновому полі. Пшениця (її тут близько 1 тисячі гектарів) нині уродила, тож хочеться, аби нічого не заважало зібрати й довести до діла добірний урожай. Зараз усі хлібороби працюють у єдиному пориві, з єдиним бажанням – не допустити втрат. Тим паче, що на підході жито, овес, люпин. А потім і кукурудза, якої в господарстві 1600 гектарів. Тобто розслаблятися не можна до пізньої осені.
Хоча сама Наталія Петрівна не дозволяє собі цього ніколи. Єдина в районі жінка-керівник сільгоспформування дасть фору багатьом чоловікам. Ось уже вона хвацько веде «Ниву», вправно об’їжджаючи на польових дорогах калюжі. Їдемо на кукурудзяні поля. Дуже вчасно пройшов останній дощ. Качаниста підправилася, ожила, потягнулася вгору. Директор покладає надії на добрий урожай. Тут же ми побачили трактора, до якого агрегатовані диски. У господарстві вже розпочали готувати площі під озимий клин. Лише пшениці планують посіяти до 1 тисячі гектарів. Механізатор Олексій Товстий з напарником Миколою Костюченком за добу дискують удвох 80-90 гектарів. Поле після дисків вітчизняного виробництва «Солоха» рівненьке, красиве. Порадував навіть лише зовнішнім виглядом овес сорту Парламентський – наливається зерно, після обробки гербіцидами поле чисте.
Побували ми й на зернотоку у Кучинівці, де який вже рік господарює завідуюча складом Світлана Апецько. Зараз тут працює сушарка, наводять лад у коморі, готуються приймати пшеницю нового урожаю. Торік для складу придбали маленький маневровий навантажувач італійського виробництва, який значно полегшив роботу. Водночас СТОВ «Щорссільгоспсервіс» розпочало видавати орендну плату за землю, тож на зернотоку людно.
Та все ж найгарячіше зараз (у прямому й переносному сенсі) на жнивному полі. Боротьба за урожай-2014 лише розпочалася.
Валентина
ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий