пятница, 16 марта 2012 г.

Громада підтримала очільника

На загальних зборах громадян Старих Борович автора цих рядків найбільше вразила така цифра: мешканці села утримують у власних підсобних господарствах лише 34 (!) корови. І це в селі, яке розкинулося на березі Снову, має чудові луки й пасовища. Однією з основних причин постійного скорочення громадської череди, звичайно, є старіння населення. Але ж тут є чимало молодих сімей. Просто селяни втратили мотивацію: закупівельні ціни на молоко не покривають витрати, а держава не впливає на цінову політику.


Сільський голова Н.В. Моцар назвала в першому розділі свого звіту ще кілька цікавих цифр: на все село в приватних хлівах кувікає 21 порося. З року в рік усе меншає в селянських дворах домашньої птиці. Торік народилося двоє, а померло 11 мешканців Старих Борович. Із 172 громадян працездатного віку роботу має лише 71 людина.
Невелике село стало відбитком усьо-го, що відбувається в нашій державі. Приміром, на противагу владі в Старих Боровичах існує доволі сильна опозиція. На сході села тих і інших об’єднала одна проблема: необхідність ремонту одного з кращих у районі будинку культури. Буревій кількарічної давності зніс частину даху будови. Райрада змогла знайти необхідні кошти на відновлення покриття над бібліотекою. А от над глядацьким залом дах тече. І наслідки шкідливого впливу на споруду настільки очевидні, що вже йдеться про загрозу руйнації. Н.В. Моцар постійно б’є тривогу, дійшла аж до Верховної Ради України (на ремонт потрібна дуже велика сума).
Староборовицька сільрада одна з не багатьох у районі виграла конкурс на участь у ПРООНівській програмі. Тож громаді села залишається зібрати незначну суму, аби додати свої 5 відсотків на ремонт приміщення ФАПу. Серед мешканців Старих Борович чимало людей пенсійного віку. Два соціальні працівники (один від Червоного Хреста) допомагають їм вирішувати чимало проблем. Кожен третій двір отримує соціальні виплати, працівники сільради допомагають оформляти субсидії. Багато клопотів завдають неблагополучні сім’ї, які перебувають під посиленим контролем громади.
Три торговельні точки задовольняють потреби сільчан. Особливо схвальних відгуків заслуговує магазин приватного підприємця О.М. Голодок. Підхопила кращі традиції своєї попередниці директор будинку культури А.І. Терещенко. Торік до сільради було 1068 звернень громадян, усі вони виконані. Актуальною залишається проблема засміченості села, хоча й обладнане сміттєзвалище. Свій звіт Ніна Василівна завершила подякою сільській громаді за підтримку. Адже минулий рік для неї був надзвичайно важким: звинувачення у багатьох гріхах спростував суд, якому передували численні перевірки.
Начальник районного управління Пенсійного фонду України М.С. Шидловська інформувала присутніх про нове в пенсійному законодавстві, відповіла на численні запитання дітей війни та інших категорій пенсіонерів. Високу активність громадян Старих Борович відзначив заступник голови райради В.М. Запорожець. Принагідно похвалив місцеву владу, що подбала про тепло в залі. Оскільки аудиторія не дуже обізнана з методами впровадження проектів ПРООН, орієнтованих на громаду, Віталій Миколайович розповів про попередній досвід сільрад району.
Визначившись із сумою самооподаткування, присутні перейшли до оцінки роботи сільського голови. Незадовільною визнав лише очільник опозиції. Переважна більшість дала позитивну оцінку діяльності Н.В. Моцар. А про долю будинку культури вирішено більш предметно поговорити на наступній сесії сільради.

Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий