пятница, 16 марта 2012 г.

Комплексний підхід

Про актуальність заходів енергозбереження для економіки України мова йде давно. Щоправда, з реалізацією намірів у цій сфері не все так просто. Конкретний приклад – Щорсівщина. Здавалося б, місцевих паливних ресурсів цілком достатньо, й економія енергоносіїв – дуже доречний аспект, але ж до чогось конкретного справа досі так і не дійшла. Хоча перспективи все ж таки існують і робота над ними триває.


Як розповів «Променю» голова райдержадміністрації О.В. Грабовський, минулого тижня у Щорсі перебував з візитом радник міністра енергетики Бьорнд Кліман. Він – бізнесмен з Німеччини, вже близько десяти років ефективно працює в Україні, ним реалізовані кілька економічних проектів у різних регіонах нашої держави. Серед його пріоритетів – інвестування за перспективними напрямками, зокрема – і в сфері нетрадиційної енергетики.
У нашому районі гість оглянув ряд об’єктів комунальної теплоенергетики й промислові потужності, які можна використати для започаткування нових форм виробництва. Якщо точніше – особисто оцінив можливість переоснащення чотирьох котелень у Щорсі шляхом встановлення додаткового обладнання, яке здатне працювати на твердому паливі. (У даному випадку розглядається варіант продуктів переробки деревини). Тобто вивчається фактор комплексного підходу: заміна котелень, які потім працюватимуть на місцевому ресурсі. Здавалося б, все напрочуд просто, але…
Добре відомо, що сидіти і чекати, склавши руки, доки до нашого краю хтось виявить інтерес, легше за все. Але чи буде з таким підходом результат? Звісно, ні. До того ж знайти інвестора – замало. Треба переконати його в необхідності здійснити капіталовкладення саме у Щорському районі, запевнити у перевагах саме такого кроку. Можливо тому справа йде не так швидко, як того хотілося б. Будь-якій ініціативі передують тривалі переговори. Інвестор чекає на серйозне обґрунтування проекту, прораховує економічну доцільність кожної дії.
Нове котельне обладнання встановити не проблема, проте питання: за скільки воно окупиться? Ще один аспект: наскільки наша лісогосподарська галузь здатна забезпечити сировиною виробництво твердого палива? (В якості промислових площ для роботи можна задіяти такий варіант як ПМК). У цьому контексті компетентну думку висловив учасник зустрічі з Бьорндом Кліманом – директор Корюкі-вського лісгоспу П.П. Погребняк. Він вважає, що проблем у даному питанні виникнути не повинно. До того ж при реалізації проекту враховуватиметься й екологічна складова.
Голова райдержадміністрації О.В. Грабовський, коментуючи тему енергоефективності, зауважив: кожен інвестиційний процес мусить бути адекватним і такому поняттю як соціальна відповідальність перед місцевою громадою. Зрештою, будь-яке виробництво – це не лише нові робочі місця й відрахування до бюджету. Це ще й здатність допомогти розв’язати проблеми деяких установ. Скажімо – кількох шкіл, котельні яких давно потребують модернізації.

Комментариев нет:

Отправить комментарий