понедельник, 5 октября 2015 г.

ЩОРСЬКИМ РАЙОНОМ ЗНОВУ ЙШЛИ ПАРТИЗАНИ…










Шлях від Щорса до Єліного на автівці вони долали дуже тяжко. Напевне, важче, аніж тоді (у молодості) пішки. Так, літа вже не ті. Залишився той же ентузіазм і бажання будь-що бодай іще раз повернутися в свою юність. І хоч на ті роки припала кривава війна, але тим і прекрасна молодість, що за будь-яких обставин вона сповнена прекрасних почуттів і прекрасних поривань. Партизани Другої світової… Їх залишилося в живих не так багато, проте пам’ять про їх звитяжний подвиг стукає в серця вдячних поколінь. Знову і знову наприкінці вересня народні месники вирушають у дорогу до Лісограду.

Щорська земля зустрічає їх літеплом, яскравим сонцем і щиросердо. У Єліному пишно буяють осінні квіти, урочистого настрою додає бравурне звучання духового оркестру Щорської музичної школи. Чимало з присутніх прибралися у вишиванки, воїни АТО в одностроях міцно тримають у руках національні прапори. Колишні партизани – хто з костуром, а хто і з двома - готуються до покладання квітів. Чітко виконуючи команду військового комісара району Ігоря Батюка, до них наближаються захисники України – воїни АТО. Помітно, що дехто з них – після поранення. Обійми, рукостискання. Подумалося: ось вона, наступність поколінь. Солдати колишні передають естафету героїко-патріотичного виховання юні солдатам війни, що увірвалася в життя нашого народу сьогодні. Вони виявилися гідними послідовниками своїх дідів. Вони так же люблять Вітчизну й готові боронити її спокій.
Серце захлинається від щемних звуків знайомої пісні «Степом, степом», - сповненої материнського болю. Саме під її супровід до підніжжя пам’ятника партизанській сім’ї, до Вічного вогню квіти покладають партизани і воїни АТО, гості печального й урочистого свята, керівники району, жителі Єліного й численні представники громадськості. Потім бажаючих запросили до музею історії партизанського руху. Екскурсії по його залах проводили паралельно директор Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського Сергій Лаєвський та науковий співробітник музею історії партизанського руху Денис Дрозд. Заради таких миттєвостей, коли про роки, проведені в партизанських загонах нагадують не лише фотографії, а й німі свідки нерівної боротьби народних месників із озброєним до зубів ненависним ворогом – танкова гармата, поставлена на колеса з возу, рушниця, нехитрі речі спартанського побуту в землянках, нечисленні фотографії тощо, – варто було ветеранам долати далеку дорогу з Чернігова і Козельця, Мени і Корюківки, Ріпок і Щорса.
Музейно-меморіальний комплекс партизанської слави «Лісоград», розташований просто неба, вітав численних гостей шумом верховіть вікових сосон і тихою пам’яттю про буремні події двох років окупації і боротьби нескореного народу з ненависним ворогом. Світлини років війни, розміщені просто на стовбурах дерев, виставки «Свідки минулого» та матеріалів пошукових досліджень території «Лісограду», реставровані землянки, змістовна екскурсія, проведена Сергієм Лаєвським, виставка засобів партизансько-диверсійного озброєння із зони АТО із музею бойової слави Чернігівської школи №34 та захоплива розповідь його директора В.В. Трухана, написання школярами листів захисникам Вітчизни на сході України із партизанського «Лісограду», демонстрація цивільним корпусом полку «Азов» військово-патріотичного вишколу - це далеко не повний перелік усього, що того дня відбувалося в тому святому місці.
Урочистості відкрив начальник управління освіти і науки ОДА Ігор Вдовенко. Звертаючись із привітанням до присутніх, з особливою шаною і гордістю говорив про ветеранів, підкреслив, що пишається своєю малою батьківщиною, де все просякнуте волелюбством. «Уклоняючись живим ветеранам, схиляємо голови перед пам’яттю загиблих. Героїчний їх подвиг служить за приклад тим, хто нині боронить Україну». Разом із директором департаменту фінансів ОДА Валерієм Дудком Ігор Вдовенко вручив відзнаку Президента України – медалі «70 років визволення України від фашистських загарбників» групі учасників бойових дій, інвалідів часів Другої світової війни. За великий внесок у військово-патріотичний рух Подяками голів облдержадміністрації та обласної ради відзначено голів чотирьох районних організацій ветеранів. Серед них і Людмила Кравець. Зі словами вітання до учасників свята звернулися районний військовий комісар Ігор Батюк та голова обласної організації ветеранів України Анатолій Москаленко.
Потім увагою присутніх заволоділи учасники художньої самодіяльності районного Будинку культури. Апогеєм їх виступу без перебільшення стала пісня про мирне небо, під час якої в повітря злетіли численні жовті й блакитні кульки, випущені з дитячих рук. А наостанок гостей почастували солдатською кашею з польової кухні. Потрібно сказати, що колектив викладачів, майстрів і учнів Щорського вищого училища лісового господарства постарався, аби їх страви просто неба були особливо смачними.
Окремо хочеться сказати про людей, які доклали багато зусиль до того, аби це свято було яскравим і справило враження на його учасників. Це – генеральний спонсор директор ТОВ «Астра» Григорій Божок, а також директор ПСП «Яна Плюс» і ППп «Яна» Олександр Веселий, начальник управління науки і освіти ОДА Ігор Вдовенко. Також добре підготувалися музейні працівники та працівники культури, освіти, музичної школи, ветерани Щорсівщини та багато інших організаторів і учасників урочистостей.
Валентина
ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий