понедельник, 5 октября 2015 г.

Щоб у школі стало тепло

Кабінет біології та географії. Восьмикласникам школи подобаються нові вікна.
Торік «Промінь» знову привернув увагу своїх читачів до дуже давньої проблеми: в приміщенні Новоборовицької школи зимової пори року далеко не завжди вдається підтримати належний температурний режим. Простіше кажучи, в окремих класах холодно. Інколи буває, що стовпчик термометра опускається там до позначки менше десяти градусів тепла. Звісна річ, такий стан справ впливав на процес навчання і самопочуття школярів, а батьки дітей цілком слушно нарікають на ситуацію. Логічним виглядало запитання: що робити?

Про причини холоднечі в школі відомо добре. По-перше – коли будувався навчальний заклад, хтось чи то «захалтурив», чи «розтяг» частину матеріалів, а це негативно відбилося на спроможності системи опалення. Секцій радіаторів під вікнами явно не вистачає. (Принаймні, їхня кількість не відповідає будівельним нормам і правилам). По-друге – старі вікна, яким перевалило за двадцять років, просто порозтріскувалися, що спричиняє втрати тепла. По-третє – потужності шкільної газової котельні не вистачає для ефективного обігріву приміщення.
Про те, як розв’язується цей комплекс проблем, розповіла начальник відділу освіти РДА Т.А.Булденко. За її словами, ситуація з теплозабезпеченням Новоборовицької школи нині перебуває в сфері особливої уваги районного і галузевого керівництва, адже там навчається 132 учні й виховується 17 малюків дитячого садка. Використання коштів з державної субвенції на освітянську галузь Щорсівщини для модернізації системи опалення навчального закладу не передбачено, тому єдиний вихід – профінансувати заплановані роботи з районної скарбниці. Минулої зими було здійснено перші кроки: придбали насос та замінили розширювальний бачок (для покращення циркуляції води в системі). Кардинально виправити ситуацію не вдалося, але певний позитив від зробленого виявився відчутним. Наступним етапом став монтаж металопластикових вікон у тому крилі школи, яке найбільше потерпало взимку від холоднечі. Цьому передувала тривала робота з пошуку постачальника і узгодження цін. Розглядалися пропозиції від різних фірм. Завдяки фактору конкуренції та конструктивному підходу під час переговорів вдалося домовитися про зменшення початкової вартості замовлення приблизно на 20%. І ось у вересні нові та сучасні вікна з’явилися в чотирьох класах та шкільній майстерні. (Загалом – 16 штук). Наразі розглядається можливість – у разі наявності грошей у райбюджеті – придбати для Новоборовицької школи ще 16 вікон. А реалізацію основних заходів з енергозбереження продовжити вже наступного року. «Хоч і поступово, але впевнено ми рухаємося до того, що в класах нарешті стане тепло», - завершила свою розповідь Т.А.Булденко. Загальне ж враження від ремонту в школі будь-хто може відчути навіть з вулиці, бо вікна будівлі – це мов очі у людини. Коли з`являється щось нове – це видно здалеку.
Олег МІРОШНИЧЕНКО, фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий