понедельник, 19 октября 2015 г.

Надворі – осінь, а вночі – мороз

За понад сотню років метеорологічних спостережень в Україні ще ніколи не фіксувалося стільки морозних днів у першій половині жовтня. У нашому краї коливання температур протягом доби виглядало приблизно так: вдень - 6 – 9 градусів тепла, а вночі - 2,5 або й сім – морозу. Такі кліматичні умови неймовірно загострили питання початку опалювального сезону в бюджетних закладах району.



У минулому номері „Промінь” розповів читачам, що ще у четвер 8 жовтня голова райдержадміністрації П.Мірошниченко підписав спеціальне розпорядження. Цим документом дозволялося розпочати опалювальний сезон у бюджетній сфері раніше традиційної дати – 15 жовтня. Підставою могло стати суттєве похолодання протягом кількох діб поспіль. На той момент прогнозисти не давали вірогідних висновків – нічні заморозки триматимуться й надалі, чи найближчими днями повернеться тепло „бабиного літа”. Тому остаточне вирішення питання про старт опалювального сезону було перенесене на понеділок, 12 жовтня. (Хоча слід зауважити – деякі медичні та інші заклади, які мають власні твердопаливні котельні, почали обігрів приміщень і без додаткових вказівок. Зрештою, дровами, торфобрикетом, вугіллям тощо бюджетники добре забезпечені).
На вихідні нічні морози не відступили, у школах довелося навіть скоротити тривалість уроків, бо в класах не дотримувався необхідний температурний режим. Зважаючи на те, що з організаційної точки зору котельні бюджетних закладів (а їх понад двадцять – в галузі освіти й майже тридцять – в медицині) були повністю готові до роботи, то процес зрушив з місця того ж дня. Де опалюються твердим паливом – там „дали тепло” доволі оперативно. Трохи повільніше (на півдня) справа просувалася на тих бюджетних об’єктах, які обігрівають газом. А ось єдиний напрямок, де виникла затримка на добу – це ті заклади, що отримують тепло від котелень місцевої дільниці „Облтеплокомуненерго”. (Райлікарня, міські школи №1 та №2, комплекс „школа-сад” тощо). Їм вдалося запрацювати належним чином 13 жовтня. (Причин декілька, одна з них – чималий бюджетний борг перед підприємством за отримані послуги в минулому опалювальному сезоні. І ситуація ця повторюється давно, з року в рік). З держустанов останньою включила опалення райрада, в приміщенні якої знаходиться і райдержадміністрація. Сталося це в офіційно визначений час – 15 жовтня. Черговий опалювальний сезон у районі розпочався.

Комментариев нет:

Отправить комментарий