пятница, 10 октября 2014 г.

До сусідів прибули інвестори з Китаю

Китайці, які реалізують проект сучасного агрокомплексу на Корюківщині, живуть у селі Наумівка уже більше року. Заселилися після 25 липня 2013 року.


Китайці купили собі у Наумівці цегляний двоповерховий будиночок з усіма вигодами. Ходять до сусідів у гості, а ті – до них. Китайці пригощають наумівців саморобною локшиною, а українці їх – салом. Кажуть, іноземці дуже доброзичливі. Українською-російською не говорять. З ними перекладач Ван Фей Тан (у Наумівці його звуть Сашком). Місцеві кажуть, гарно співає.
Агрокомплекс на півтори тисячі робочих місць збираються побудувати до 2019-го. 58 мільйонів доларів інвестицій у нього має вкласти китайсько-українська аграрна компанія «Фанда». 22 вересня у Києві підписали відповідну угоду. Дають гроші на купівлю елітного насіння, на добрива, паливно-мастильні матеріали. «Фанда» викупила наумівське підприємство і майнові сертифікати у колгоспників. Це 870 чоловік. Звісно, якщо дід приніс з бабою додому 30 тисяч – радий. (У сільраді кажуть, що «Фанда» викупила свідоцтва на майнові паї за 50 відсотків вартості. Якщо було 10 тисяч, давали п’ять. У тих, у кого пай був у спадщині, ще не купували).
ВСК імені Горького – другий сільгосп, що буде розвивати «Фанда». 160 голів дійного стада. Всього – 540. 1568 гектарів землі. Вирощують пшеницю, зернові.

Комментариев нет:

Отправить комментарий