пятница, 10 октября 2014 г.

Аграріям є чим пишатися

У аграріїв району не спадає напруження: восени збіглися в часі збирання врожаю, закладання основ під майбутній, підготовка до зими. Наша розмова з начальником управління агропромислового розвитку РДА Н.О. ДЯТЕЛ торкнулася основних сезонних клопотів. Але перш за все Надія Олексіївна не забула відзначити самовіддану працю селян, яка дає позитивні результати. За січень- вересень поточного року виконання програми соціально-економічного розвитку району аграрною галуззю становить 79 відсотків річного обсягу. Якщо торік за аналогічний період вироблено валового продукту на 45 млн. грн., то нині – на 67,5 млн. грн. або 149,6 відсотка.


Слабує тваринницька галузь: продукції вироблено майже на чверть менше торішнього. Значно менше надоєно молока, бо поголів’я корів дуже суттєво скоротилося. При цьому виробництво яєць з початку року виконано на 124,1 процента, м’яса птиці – на 102 відсотка. А от м’яса великої рогатої худоби маємо лише 57,2 відсотка. Причина та ж – скотарство у занепаді. Причому, на жаль, така тенденція спостерігається не лише у нас.
Продуктів рослинництва аграрії району виробили за дев’ять місяців на 174,5 відсотка до прогнозованого. У грошовій оцінці це складає 58 млн. 896,7 тис. грн. Втім, ще не повністю зібраний урожай кукурудзи та соняшника. Доречно сказати, що саме кукурудза , яку цьогоріч вирощували на 1640 гектарах, зібрана поки що лише на 23 відсотках площ. Комбайни працюють на ланах псп «Чепелівське», «Яна Плюс», СТОВ «Щорссільгоспсервіс». А механізатори псп «Сновський» вийдуть у поле в другій половині жовтня, коли буде здано в експлуатацію зерносушарка із зерноскладом.
Дуже повільними темпами просувається у господарствах району підняття зябу. Звичайно, не може не позначитися на обсягах робіт ціна на дизельне пальне, відсутність коштів (тим часом закупівельні ціни на зерно нового урожаю просто принизливі для селян). Але осіння оранка значно полегшує весняні польові роботи, тож нехтувати нею не можна.
Господарства району посіяли на зерно 4180 гектарів озимини, що становить 89 відсотків до прогнозованого. Зовсім не сіяли у псп «Чепелівське», «Промінь» та «Яна Плюс». 74 проценти у зерновій групі займає озима пшениця – її посіяли 3081 гектар, 1019 гектарів – жита і 80 – ячменю. 702 гектари відвели під озимий ріпак. Маємо також у псп «Яна Плюс» 30 гектарів озимини на зелений корм. Доречно нагадати питому вагу валового виробництва зерна. Цьогоріч 45 відсотків припадає на СТОВ «Щорссільгоспсервіс», 21 – на псп «Яна Плюс», 11 - на псп «Прогрес», 8 – на псп «Чепелівське».
Записала
Валентина ВОЛОКУШИНА

Комментариев нет:

Отправить комментарий