пятница, 10 октября 2014 г.

Без лікаря не розібратися

Вже другий місяць, як Щорсівщина потерпає від пожеж у природних угіддях: горять поля, плавні, тліють болота й торфовища. По деяких селах і в Щорсі не дивина, коли зранку все ніби в тумані, а подих перехоплює від смороду згарищ. Особливо потерпають ті наші земляки, які страждають на алергію. Димоття для них стало справжньою мукою.


Оглядаючи місцевість з узвишшя, можна добре роздивитися, звідки піднімаються стовпи диму: під Чепельовом, Смяччу, Займищем, Щорсом тощо. Таке враження, ніби районом пронеслася орда ворогів, яка палила все на своєму шляху. Шкода дійсно величезна. Окрім загрози лісу, а подекуди – й хатам людей, пожежі нищать природне середовище. Під Гвоздиківкою, на болоті, було знайдено трьох мертвих бобрів – вони згоріли живцем…
Скільки вже було закликів до населення Щорсівщини – не випалюйте поля й болота з плавнями! Все намарне. А потім, ковтаючи ледь не щодня дим, «обурені громадяни» телефонують до пожежної частини чи райдержадміністрації з категоричною вимогою: гасіть торфовище! Хоча є запитання – а чи впіймали «оті обурені» хоч одного палія? І чи «дали йому перцю», щоб забув назавжди, як сірники у руки брати? Бо палять угіддя односельці, часто – на очах у знайомих. Усі мовчки спостерігають за цим, нічого не роблять, а потім – «обурюються».
Стосовно ж паліїв, то ними має займатися клінічна психіатрія. (Адже є добре відомий розлад – піроманія). Таких любителів підпалювати угіддя треба відправляти у спецзаклади. (Існує такий у Халявиному, під Черніговом). І лікувати, лікувати, лікувати… Можливо, тоді над Щорсівщиною диму стане менше.

Комментариев нет:

Отправить комментарий