среда, 29 октября 2014 г.

Водопостачання та каналізація у Щорсі: цифри, реалії, перспективи


Ще наприкінці літа громадську думку в райцентрі збурила інформація про можливе підняття тарифів на послуги водопостачання та водовідведення акціонерним товариством «Комунальник». Звісна річ, більшість щорсівчан не хотіли платити більше, ініціатива перегляду розцінок не знайшла підтримки з боку міськради. Але ж яка тоді перспектива? Можна коротко навести оцінку ситуації з боку керівництва ПрАТ «Комунальник».


Отже, у собівартості старих тарифів 10% - це електрика та енергоносії, 48% - зарплатня колективу, 40% - податки, соціальні відрахування і платня за користування земними надрами. Цьогоріч електроенергія для підприємства з 80 копійок подорожчала до 1 грн. 54 коп., бензин у своїй ціні сягнув 16 гривень, платня за видобування води з-під землі – з 8000 до 80 тисяч. З початку року ПрАТ «Комунальник» має збитки в сумі 119,6 тис. грн. Борг із зарплати – 247 тис. грн., 73 тис. – податкова заборгованість, 29 тис. – зі соцстрахування, 30 тис. – за енергоносії тощо. Загалом «набігає» понад 400 тисяч. Реальність – колектив із 40 робітників кілька місяців не отримує зарплати і працює в скороченому режимі – чотири дні на тиждень.
Що зробило керівництво ПрАТ «Комунальник» для підвищення ефективності господарювання? Аби зменшити енерговитрати, замінило на водокачці 32-кіловатний електродвигун на 16-кіловатний, встановили на обладнанні датчики пуску (завдяки чому краще функціонує система й економиться струм). Основний же фактор, який дозволить зупинити зростання тарифів – перспектива збільшення обсягу надання послуг. По-перше, міськрада та райдержадміністрація вже спрямували відповідне клопотання до вищих органів влади з пропозицією об’єднати мережі водопостачання - міську і залінійну - в Щорсі. (Таким чином колись вже зробили у Бахмачі й це дало позитивний ефект). По-друге, слід довести до логічного завершення проект каналізування П’ятикутів. Вищезгадані заходи дозволять «відмінусувати» собівартість послуг комунальників на 10-15%.
Якщо нині тарифи не підвищити, вже найближчим часом «Комунальник» може перейти на подачу води за графіком – по 4-6 годин на добу. Окрім суто побутових (зокрема, «туалетних») незручностей для населення, це спричинить такі негативні наслідки, як пошкодження регулярними гідроударами мереж – труб, запірної арматури тощо. Ще один варіант підходу – міськрада зі свого бідного бюджету щомісяця має виплачувати підприємству по 79 тисяч гривень дотації. (Однак навряд чи до такого дійде).
Загалом, депутатські комісії міськради, вивчаючи обгрунтованість підвищення тарифів ПрАТ «Комунальник», так і не знайшли якихось невідповідностей і не склали якихось письмових документів-висновків про необгрунтованість такого кроку. Єдиний аргумент проти, заявлений окремими народними обранцями – «Ми не хочемо, і все». Мовляв, підвищення вартості комунальних послуг зашкодить бідним людям. Однак добре відомо, що для малозабезпечених є можливість оформити субсидії. Натомість ті, хто отримують величезні пенсії та зарплати, дійсно платитимуть більше. (До речі, саме вони часто найбільше протестують проти нових тарифів).
ПрАТ «Комунальник» має здатність забезпечувати місто в повному обсязі хорошою водою, яку можна пити. (А не таку, як у деяких містах – придатну хіба що помити руки чи підлогу). Все пізнається в порівнянні.

Комментариев нет:

Отправить комментарий